Brevbärarna drar en lättnadens suck

I flera år har brevbärarna i storstäderna tvingats dela ut Metros bostadsbilaga – bestående av bostadsannonser samt värdelösa ”artiklar” – varje fredag. Detta inte bara till dem som inte har avsagt sig reklam, utan till samtliga brevlådor – trots att den vanligaste reaktionen när tidningen har överlämnats till någon personligen har varit ”Nej, den vill jag inte ha”.

Förutom att alla underbetalda brevbärare fick släpa för att bära ut saker som ingen läste är det uppenbarligen helt idiotiskt att trycka upp och dela ut sådana mängder av tidningar som ingen har efterfrågat, och som bara berör folk som står i begrepp att köpa bostad. Efter ett tag gick Posten och Metro med på att tidningen inte skulle delas ut till personer som med tydliga lappar angett att de inte ville ha den, men då återstod ändå de flesta – som i den stora majoriteten av fallen förpassade Metro Hus och hem direkt i tidningsåtervinningen.

Häromdagen fick brevbärarna den glada nyheten: Metro Hus och hem läggs ner. Konkurrensen från DN:s och Svenska Dagbladets bostadsbilagor, som också skickas ut till en massa människor som inte har bett om att få dem, drog ner intäkterna från annonsörerna, och projektet var inte längre lönsamt. Postens chefer, som tar hand om vinsterna och slipper bära ut posten oroar sig för hur ekonomin påverkas. Vi brevbärare som inte såg till några bonusar, men däremot hade tunga högar med tidningar att dela ut varje fredag är glada.

Låt nu DN:s och SvD:s bostadsbilagor gå samma väg. Sen har vi de stora mängderna direktreklam som vräks ut och som mest av allt tjänar som en påminnelse av hur irrationellt vårt nuvarande ekonomiska system är…

Av en postis