Demonstration för allmännyttan och mot marknadshyror

Ur Arbetarmakts nyhetsbrev nummer 283 (19/08) – 081026

Lördag den 18 oktober demonstrerade omkring 500 personer i Stockholm mot marknadshyror och ombildningar och privatiseringar av allmännyttan. Protesten organiserades av nätverket Rädda hyresrätten och stöddes av ett 40-tal olika organisationer, däribland ett stort antal lokala hyresgästföreningar, vänstergrupper och organisationer som Septemberalliansen, Stockholms hemlösa, Makalösa föräldrar, RSMH, Verdandi, Kris, Alternativ stad och Gemensam välfärd. Dessutom stöddes demonstrationen av flera stora fackföreningar i Stockholm: Handels, Byggnads, Grafikerna, SEKO, Fastighetsanställda.

Arbetarmakt har deltagit i arbetet med att mobilisera och planera för demonstrationen. Vårt arbete koncentrerades till områden som Skärholmen, Bredäng och Liljeholmen, där flygbladen ofta bemöttes med entusiasm. Det relativt låga antalet deltagare måste därför alldeles säkert bero på att medias signaler den sista veckan om att utförsäljningarna nu är stoppade har förvirrat många. Det handlar i själva verket bara om en paus. Media verkar själva inte förstå detta, vilket också var deras motivering till att inte rapportera om demonstrationen.

Demonstrationen utgick från Medborgarplatsen på Södermalm, i dagligt tal kallat Medis, dit den också återvände efter en ordentlig rundtur i stadsdelen. Talare från Makalösa föräldrar, Stockholms hemlösa, lokala hyresgästföreningar och -kampanjer möttes av entusiastiskt gensvar från åhörarna.

När demonstrationen lämnade Medborgarplatsen uppsöktes de kvarvarande musikerna och deras tekniker av ett gäng nazister från Svenska Motståndsrörelsen. De fega nazisterna vågade inte visa sig förrän vi lämnat platsen och de kunde hota en mindre grupp kamrater. När en åskådare försökte ta en av deras flaggor, blev han misshandlad. Polisen ingrep då och drev bort nazisterna. Det är tydliga besked från de nazistiska skrikhalsarna: De angriper hyresgästernas protester mot privatisering och marknadshyror och ställer sig därmed öppet på borgarnas sida.

Även om den finansiella krisen i viss mån har bromsat ombildningarna av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter, fortsätter övriga delar av den borgerliga bostadspolitiken med full styrka. I Stockholms förorter fortsätter kampanjen för ombildningar – med allt fler skandaler och oegentligheter, Kochs utredning om marknadshyror kommer att förvandlas till konkreta förslag i riksdagen under hösten och när allmännyttans hyresgäster vägrar att ombilda säljs deras hus till privata hyresvärdar.

Det krävs en omfattande mobilisering för att sätta stopp för borgarnas framfart på bostadsområdet. Det är bra att fackföreningar och partier som Vänsterpartiet stöder nätverkets demonstration, men var är deras egna medlemmar? De stora organisationerna med sina resurser måste också få med sig medlemmarna – och varför skulle medlemmarna ställa upp när inte ens ledningen kommer? Det krävs mycket mer än läpparns bekännelse för att sätta stopp för nästa drag i borgarnas kampanj för att helt privatisera vårt boende.

Arbetarmakt var i full verksamhet med ett alldeles nytt nummer av tidningen, som fokuserar på vad arbetarklassens svar på krisen måste vara samt en skiss till ett socialistiskt bostadsprogram. Minst 50 tidningar såldes.