Nazister har återigen angripit socialister

Ur Arbetarmakts nyhetsbrev nummer 294 (5/09) – 090330

Arbetarmakt publicerar här ett stöduttalande som antagits av Nätverket Mot Rasism med de kamrater i Rättvisepartiet Socialisterna som angreps av nazister. Ett uttalande som vi ställer oss bakom.

Under förra helgen utsattes två medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna för nazistiska attacker. I samband med ett antiimperialistiskt torgmöte på lördagen, arrangerat av Nätverket mot krig på Sergels torg, attackerades aktivisterna Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson på T-centralen. Nazisterna stal en kamera och misshandlade Joel Eriksson, som fick besöka sjukhus efter att ha blivit slagen i ansiktet – som tur var med endast lättare skador.

I söndags small det sedan igen. Mattias Bernhardsson överfölls av tre personer i Jordbro då han var på väg till en vän. Det verkar mycket troligt att rör sig om ytterligare ett nazistiskt anfall, då den främste angriparen, som försökte knivhugga Bernhardsson, var maskerad. Bernhardsson klarade sig med ytligare skärsår och blåmärken efter att ha lyckats freda sig från vad som av allt att döma var ett mordförsök.

Helgens attacker mot aktiva socialister i Stockholm är ingen enstaka företeelse. I höstas försökte nazister att brandmörda en hel familj i Högdalen. Föräldrarna, som är fackligt aktiva antirasister, klarade sig genom att de lyckades fly via balkongen. Nazister brände också ned Cyklopen, ett kulturhus där antirasistiska krafter samlats och organiserat stödfester för kampen. Till detta kan läggas ett flertal misshandels- och överfallsförsök den senaste tiden.

Angreppen under lördagen och söndagen vittnar om vikten av att den antirasistiska rörelsen trappar upp kampen för att driva nazisterna från våra gator. Nazistisk terror måste bemötas av såväl organiserat självförsvar som kollektiva massaktioner mot deras försök att bygga sin terrorrörelse. Vi kommer aldrig passivt se på när nazisterna försöker ta över våra gator. Vi ska aldrig låta oss skrämmas till tystnad av deras angrepp.

Solidaritet med de misshandlade kamraterna.

Nätverket mot Rasism
www.nmr.nu