Demonstration med Nätverket Mot Rasism 30 november

Måndag 30 november – kl.17 på Odenplan.

Med anledning av nazisternas planer på en demonstration i Stockholm den 30 november, med anledning av Sverigedemokraternas marsch mot riksdagen och med anledning av den kapitalistiska kris som tvingar arbetare och ungdomar att betala med massarbetslöshet.

…Den 30 november 1991. Den ekonomiska krisen ledde till att hundratusentals människor förlorade sina jobb då kapitalisterna genom massiva nedskärningar tvingade arbetarklassen att betala notan. Samtidigt växte den rasistiska rörelsen. Den fick en representant i högerregeringen i form av Ny Demokrati, vars talespersoner utnyttjade varje möjlighet till att hetsa mot invandrare och flyktingar. Våldet mot invandrare ökade. Och på 30 november planerade nazisterna för en demonstration genom centrala Stockholm.

Men det lyckades inte! Upp emot 10 000 människor, varav många arbetare och ungdomar från förorterna, slöt upp i Kungsträdgården och vägrade flytta på sig för nazisterna. Nazisternas nederlag stod klart när grupper av nazister som försökt sig på att angripa antirasisterna jagades bort. I det följande valet åkte nydemokraterna ut ur riksdagen, och den nazistiska rörelsen försvagades för flera år framöver.

…Den 30 november 2009. Krisen slår med full kraft mot arbetarklassen – i synnerhet mot ungdomar. Högerregeringen skänker miljarder till storbankerna samtidigt som massarbetslösheten breder ut sig. Det gör också rasismen och islamofobin. Sverigedemokraterna marscherar mot riksdagen, och de försummar inget tillfälle att göra invandrare till krisens syndabockar. Och nu planerar nazisterna för nya demonstrationer.

Det är dags att återupprepa 1991 års 30 november! Det är dags att säga ifrån och att göra motstånd! Nätverket Mot Rasism uppmanar alla progressiva krafter att sluta upp i en massiv protest mot nazisternas försök att ta gatorna i besittning. Men också för att höja rösten mot de rasistiska krafter som likt Sverigedemokraterna försöker göra invandrare till syndabockar för kapitalismens kris. Vi vägrar att låta rasisterna splittra oss.

Kom med du också.

Vi demonstrerar under följande paroller:
Inga nazister på våra gator!
Låt inte krisen splittra oss!

Tid och plats: Måndag 30 november – kl.17 på Odenplan.