Antifascister hindrade English Defence League från att starta upplopp

English Defence League (EDL) försökte starta ett raskrig i Bradford igår, men de misslyckades. De skröt om att det här skulle bli ”den stora” och att de skulle ha med sig 5 000 slagskämpar till staden, men de lyckades bara få med sig mindre än 1 000. När de samlades vid 14-tiden kunde ingen tvivla på att EDL inte bara är emot ”islamisk extremism” utan att de är helt igenom rasistiska. De skrek ”Allah är pedofil” och ”Vi älskar översvämningarna”.

Under tiden hade Unite Against Fascism (UAF) och Hope Not Hate organiserat ”fredligt firande av det mångkulturella” i olika delar av staden, långt borta från EDL och omgivna av poliser. De var uttalat för att INTE delta i motdemonstrationerna och försökte få människor att avstå från att försvara sin stad mot fascisterna.

Men hundratals människor – svarta, vita, asiater – unga och gamla samlades nära Bradfords trafikplats för att hålla fascisterna i schack. EDL kastade flaskor och stenar mot antifascisterna, medan polisen lät dem vara – och drev tillbaka antifascisterna för deras ”egen säkerhet”.

Men det räckte inte och en del speciellt berusade fascisterna försökte bryta sig ur polisens inringning för att starta det upplopp de ville ha. Men motdemonstrationen hade andra idéer och gick fram för att stoppa dem och knuffade tillbaka de omkring 100 fascisterna mot polisen.

Och allt skedde utan några ordningsvakter – antifascisterna hade övergetts av den antifascistiska rörelsens ”officiella ledare” som Weyman Bennett och Martin Smith. En del medlemmar i Socialist Workers Party – som både Bennett och Smith tillhör – anslöt sig, vilket hedrar dem, till motdemonstrationen för att försvara staden – det var skamligt att deras parti inte fanns vid deras sida.

Vi uppnådde en liten seger igår, men det kunde ha blivit ett förkrossande nederlag för EDL och fått dem att omvärdera hela sin kampanj med rasistiska marscher. Låt oss bryta med UAF och Searchlight, som står bakom Hope Not Hate, för att göra det – och bygga ett antifascistiskt försvarsförbund för att permanent försvara våra bostadsområden.

John Bowman