TV4 stoppar Sverigedemokraternas valfilm

Längs tunnelbanans röda linje i Stockholm, från Liljeholmen till Norsborg, finns en grupp lokala aktivister som kallar sig Röda linjen. Röda linjen är en socialistisk grupp som arbetar mot rasism och Sverigedemokraterna under parollen: Rösta rött mot rasismen – Stoppa Sverigedemokraterna. Gruppen har en hemsida som är väl värd att följa nu i valtider när kampen för att hindra SD att komma in i riksdagen hårdnar. Vi har lånat en artikel från deras hemsida – www.rodalinjen.org – och uppmanar aktivister i området att sluta upp i Röda linjens arbete.

TV4:s chef Jan Scherman har beslutat att stoppa Sverigedemokraternas valfilm. Motiveringen är att den strider mot lagstiftningen om hets mot folkgrupp. Det är ett mycket bra beslut. Det är bra att det svenska etablissemanget än så länge inte ger efter för trycket från de rasistiska krafterna. Även den rabiate anti-socialisten och riksdagsmannen för Folkpartiet Fredrik Malm fördömde i Sveriges radio filmen som rasistisk och upplyste om SD:s bakgrund i den nazistiska rörelsen. Fredrik Malm borde nog också ta sig en titt i det egna partiet, där finns nämligen också islamofobiska krafter, även om de inte uttrycker det på samma sätt som SD.

SD:s valfilm kan ses på deras hemsida och den är ovanligt vidrig. SD har ofta försökt att distansera sig från sina tidigare kompisar i Nationaldemokraterna. Men den här valfilmen skulle mycket väl kunna komma från ND. Den ställer på ett övertydligt sätt det SD kallar »massinvandringen» mot pensionärerna. »Massinvandringen» illustreras av en mindre grupp kvinnor iklädda heltäckande klädsel, antagligen en så kallad niqab, och inte av någon hurtig norrman eller högljudd amerikan. Associationerna är extremt tydliga. Pensionärerna illustreras i sin tur av en äldre kvinna med rullator.

Den lögn som SD försöker sprida är att de kostnader som invandringen medför för staten – och som senare återkommer i form av inkomster för staten – på något sätt tas av pengar som i annat fall kan användas för pensionärerna. Till det kommer också att det framför allt är invandrare – eller flyktingar som det egentligen handlar om – från islamska länder som berövar pensionärerna resurser, enligt SD. Valfilmen är en hybrid där det populistiska argumentet om att invandringen berövar pensionärerna resurser samsas med islamofobiska föreställningar. Jag vet inte hur många kvinnor som klär sig i niqab i det här landet, men det är inte många. Ändå väljer SD att låta dem representera »massinvandringen».

Det förekommer ingen invandring till Sverige förutom av människor från andra länder i EU, som har rätt att fritt röra sig inom unionen, samt människor som gifter sig med en svensk medborgare eller är nära anhörig till en person med uppehållstillstånd i landet. Alla andra människor som kommer hit är flyktingar eller asylsökande. Därtill kommer också de papperslösa.

Myten om »massinvandringen» är ett hopkok som SD använder för att förvirra och sprida rädsla bland människor som drabbas av den kapitalistiska krisen men som inte förstår var problemen har sitt upphov. SD sprider en rasism som kan attrahera krisens offer – om den inte bemöts av socialistiska argument. Det är därför som grupper som Röda linjen är viktiga.

POM