Folkpartist gillar naziattack

Nu kanske ni tänker: ah, nu blir det en påminnelse om att samtliga liberaler i det tyska parlamentet röstade för Hitlers fullmaktslagar i mars 1933, eller kanske något om alla liberaler som stödde Pinochet? Men nej, jag tänkte ta upp ett betydligt nyare exempel, med en ny folkpartistisk stjärna under uppsegling, Alexandra Birk.

Lördagen 21 maj anordnade Ung Vänster Sundbyberg en manifestation mot utförsäljningen av hyresrätter. En grupp nazister, som uppenbarligen inte alls hänger läpp över att allmännyttan säljs ut till vrakpriser för att ombildas till dyra bostadsrätter, angrep manifestationen. En som inte blev det minsta ledsen över detta var nyss nämnda folkpartist, Alexandra Birk, ersättare i demokrati- och mångfaldsberedningen i Huddinge kommun samt ordförande i Stuvsta demokratiforum. Hon skrev följande kommentar på tidningen Expos facebooksida: ”I vanliga fall är det ju vänstern som står för olagliga våldsamma motdemonstrationer – det är inte mer än rätt åt dem att få smaka på sin egen medicin!”

När Expo ringde upp Birk förklarade hon att det inte var meningen att kommentaren skulle spridas, men att hon menade vad hon sa: – ”Det är rätt åt vänstern att de får smaka på sin egen medicin, det var så jag menade.” Och ” – Jag är så trött på att man inte får genomföra pro-israeliska demonstrationer utan att bli angripen av vänstern. Man måste ha beskydd, hela tiden av polis och säkerhetsvakter.” På frågan om hon verkligen tyckte att det var bra att organiserade nazister angrep Ung Vänster-aktivister svarade hon att det är hyckleri att bli upprörd när vänstern, som ideligen stör andra med olagliga demonstrationer, drabbas.

Man skulle här kunna anmärka att just Ung Vänster gör sitt bästa för att deras medlemmar inte ska delta i våldsamheter, och att dess ledning allt som oftast försöker förhindra samarbete med den mer radikala vänstern. Men det är givetvis en petitess i sammanhanget. Det vi ska fokusera på är att en ganska högt uppsatt folkpartistisk politiker gladde sig åt ett naziangrepp på vänstern. Med andra ord: inte nog med att de stödjer kolonialkrig, bombningar av fattiga länder och utförsäkringar av långtidssjukskrivna och arbetslösa – vissa av dem säger öppet att de uppskattar nazisternas attacker på socialister. Ifall det är någon av er som inte visste var vi har dem.

Bonus: Birk förklarar att meningsmotståndare kan råka dö
Ingen ska dock tro att Alexandra Birk politiska verksamhet begränsar sig till att gotta sig i naziattacker. Hon är mycket mer allsidig än så. Det är svårt att överträffa henne i talande formuleringar, så vi lämnar ordet till henne själv:

”Inte undra på att det aldrig kan bli fred i området så länge hatet underblåses och hålls vid liv av dessa provokatörer som går i samma fotspår som de svenska politikerna Folke Bernadotte, Olof Palme och Anna Lindh, som med sin arrogans, besserwisserattityder och bristande empati att sätta sig in i båda sidornas verklighet. Är man utsedd till medlare i en konflikt tar man inte ställning så tydligen för bara den ena sidan… Inte undra på att de blev föremål för både starka känslor av hat eller kärlek av enskilda människor. Sen undrar forskarna varför just de mördades… Detta är en av orsakerna!”

Med andra ord: om man är jobbig och exempelvis kritiserar Israel och försöker sätta små käppar i deras hjul så kan det mycket väl hända att man döden dör. Är det inte rent av lite skadeglädje vi skymtar även här? Palme den jobbiga jäveln – samtalade med PLO gjorde han – mejades ner på öppen gata, det är ju inte så konstigt tycker Folkpartiets ordförande i Stuvsta demokratiforum och verkar inte nämnvärt upprörd.

Jens-Hugo Nyberg