Recension av Route Irish, ny film av Ken Loach

Amerikanska och brittiska säkerhetsföretag som agerar i det krigshärjade Irak. Säkerhetsföretag vars anställda inte åtalas trots att de begår brott. Låter det bekant ?

Detta är vad Ken Loachs senaste film handlar om. När denna artikel trycks har den tyvärr redan slutat gå på bio i Stockholm. Aktuell som den är kommer den säkert att hyras, köpas och laddas ner. USA:s ockupation av Irak är inne på sitt åttonde år och detta är ännu en spelfilm som skildrar kriget och dess efterverkningar.

Filmen utspelar sig huvudsakligen i Storbritannien och Irak år 2007. Vi får följa den temperamentsfulle Fergus i hans jakt på sanningen om sin bäste vän Frankies död. Denne har nyligen dött under oklara omständigheter på ”Route Irish”, det inofficiella namnet på vägen mellan flygplatsen och gröna zonen, centrum för USA:s ockupation inne i Bagdad.

Frankie har liksom Fergus arbetat åt ett privat säkerhetsföretag som livvakt och eskort. Vi får så småningom veta att Frankie bevittnat hur en kollega öppnat eld mot en taxibil i Bagdad och därigenom dödat flera civila. Kan bevittnandet av denna händelse ha något att göra med Frankies död ett par veckor senare? Ville säkerhetsföretaget göra sig av med den obekväme Frankie som sett och hört för mycket?

Filmen belyser en del av vår samtid som vi inte vet så mycket om. Privata säkerhetsföretag eskorterar bl.a politiker och ambassadörer och fakturerar regeringar för miljonbelopp. Inte undra på att de då skjuter först och frågar sen. Bara den eskorterade kunden kommer fram oskadd så fortsätter pengarna att rulla in. Verksamheten för dessa företag är till sin natur ljusskygg eftersom de inte vill avslöja fakta om kunden.

Ken Loach brukar ladda sina filmer med såväl känslomässig spänning (vänskap och kärlek) som politisk spänning (krig och rasism). Route Irish är inget undantag.

Mark Womack i rollen som Fergus uttrycker intensivt sorgen och vreden över en förlorad bästa vän. Han blir i Loachs regi en råbarkad antihjälte ständigt i konflikt med makten och kanske allra mest lögnen, symboliserad av bossarna för det brittiska säkerhetsföretaget. Hans tydligt aggressiva beteende får konsekvenser för omgivningen i hans hemstad Liverpool och i tillbakablickar får vi se att han var en långt ifrån god soldat och livvakt.

Jag har stor behållning av att se den här filmen. Skådisarna är duktiga och manus är skrivet av Paul Laverty, som samarbetat med Ken Loach tidigare i b.la den guldpalmsbelönade Frihetens pris. Route Irish innehåller vissa scener som är obehagliga att se och handlingen är både gåtfull, mångfacetterad och actionspäckad.

Kalle Eklund