Engelska fascister planerar marsch 3 september

De ska inte komma igenom! Alla ut för att stoppa EDL i Tower Hamlets den 3 september

Det fascistiska English Defence League (EDL) planerar att marschera genom Tower Hamlets den 3 september. Richard Brenner hävdar att det är nödvändigt att minnas lärdomarna av Cable Street 1936, då antifascister drev bort extremhögern från östra London, och att utmana de antimuslimska lögner de göder sig på. Från hela Storbritannien kommer fiender till rasism och hat att ansluta sig till invånare i Tower Hamlets i en beslutsam ansträngning för att stoppa dem. Bussar planeras från hela landet.

Bara några veckor efter att den antimuslimske extremisten Anders Behring Breivik mördade 76 människor i Norge, planerar English Defence League att föra gatuvåldet till Tower Hamlets, ett av Londons fattigaste områden, där de siktar på att trakassera och förödmjuka områdets muslimska invånare.

EDL säger att de inte hade något att göra med Breivik, men han var i upprepad kontakt med dem och var känd för många av deras aktivister eftersom de delar samma våldsamma hat mot muslimer och alla som tar ställning mot rasismen. EDL hoppas dra nytta av Breiviks massmord. Deras ledare, fotbollshuliganen Stephen Yaxley-Lennon, sade till Newsnight att det mytiska ”islamiska hotet mot Europa” gjorde det ”oundvikligt” att ett terrordåd som Breiviks skulle inträffa.

Det är samma sak som att beskylla judarna för Förintelsen eller kvinnor för kvinnomorden i Yorkshire – ändå kan EDL känna sig nöjda med det vidriga faktumet att etablerade högerpolitiker och kolumnister i tidningarna säger samma sak i hela Europa, Storbritannien och USA. Desto större anledning att nu ta ställning mot EDL.

Deras planerade marsch äger rum på 75-årsdagen av en annan stor antifascistisk protest: striden om Cable Street, i Whitechapel, Tower Hamlets, 1936. Då förenades den lokala arbetarklassen – judiska invandrare, hamnarbetare, kommunister, fackliga aktivister och medlemmar i Labourpartiet – förenades i handling för att besegra Oswald Mosleys British Union of Fascists. De drev bort fascisterna från gatorna trots att ett stort antal poliser försökte skydda Mosleys svartskjortor. Vi får inte ha några illusioner: metoderna från Cable Street kommer att behövas för att besegra EDL, och alla som skyddar dem. Och historien visar att vi kan vinna när folket står bakom oss.

De ska inte komma igenom
Tower Hamlets är ett av de fattigaste områdena i London, med mer än 200 000 invånare, varav 54 procent är vita och mer än 30 procent har bangladeshiskt ursprung. Det är den stora muslimska minoriteten som EDL hatar. Deras marsch är ett försök att splittra den i hög grad mångetniska arbetarklassen just när lokala fackföreningar har gjort motstånd mot nedskärningar, med strejker vid gymnasiet i Tower Hamlets och statstjänstemän som var ute den 30 juni.

Lokalbefolkningen är i hög grad motståndare till marschen. Mer än 600 personer träffades förra veckan i Londons muslimska centrum i Whitechapel för att uttrycka sin ilska över provokationen. I ett exempel på inkludering och tolerans som motbevisar lögnerna från EDL och andra muslimhatare, inkluderade talarna inte bara muslimska företrädare utan judar, socialister och hbt-aktivister.

Max Levitas, veteran från striden om Cable Street 1936, fick stora applåder när han sade följande till mötet: ”Fascisterna kommer aldrig att marschera genom det här området – men det kan inte göras genom att tala om det. Vi måste gå till aktion…” Den mångetniska arbetarklassen i området är, liksom 1936, mer än kapabel att konfrontera EDL – om vi kan lära oss av lärdomarna från Cable Street och genomföra dem. Det duger inte att be regeringen och polisen att skydda oss – det är dem som kommer att skydda fascisterna, ge deras lögner legitimitet och skydda deras ligister med en tjock blå linje av poliser.

Det är därför som vår paroll liksom då måste vara: ”DE SKA INTE KOMMA IGENOM”. Att genomföra det innebär att förbereda organiserat försvar av gatorna och av motdemonstrationen: ett antifascistiskt försvarsförbund som är tränat och berett att stoppa dem redan från början.

Statligt förbud ingen väg framåt
Inför EDL:s chockerande provokation har ropen höjts på att inrikesminister Teresa May ska förbjuda deras marsch. Även om det är fullt förståeligt, är det ett misstag som spelar högern i händerna. Högerns företrädare som David Cameron och Teresa May kommer bara att förbjuda fascistiska marscher om de tror att det ska hjälpa dem att undertrycka och demobilisera massomfattande antirasistiska aktioner på gatorna. Vi bör inte stöda att polisen utövar allt större makt i fråga om att undertrycka marscher – eftersom om de gör det i Tower Hamlets i september, kommer de att göra det med arbetarnas protester mot nedskärningar i oktober, november och ända in i nästa år.

Återigen är lärdomarna av Cable Street tydliga. Den tidens regering – ännu en högerledd koalition – införde 1936 lagen om offentlig ordning, som det påstods mot Mosleys fascister. Men den användes mot arbetarklassen och vänstern. Lagen förbjöd organisering, träning eller utrustning av en ”förening av personer… med syfte att göra det möjligt för dem att användas i att usurpera funktioner som tillfaller polisen eller de väpnade styrkorna”, eller ”för användning eller uppvisning av fysiskt våld i främjandet av varje slags politiskt mål.” Den användes mot strejkvakter under gruvstrejken 1984–85 för att ”förhindra en brytning av freden”.

Besvara de antimuslimska lögnerna
Bakgrunden till EDL:s framväxt är den stora ökningen av islamofobi – den förgiftade brygd av lögner och förvrängningar som sprids av politiker och tidningar för att få människor att frukta och hata muslimer. Många människor som motsätter sig EDL har inte desto mindre fallit offer för dessa lögner, som sprids av alla tabloidtidningar – inte bara Murdochs diskrediterade press – och får i stort sett stå obesvarade dag efter dag.

Islamofoberna säger att det finns ett hot om ”islamisering av Europa” – en grundlös myt som är nästan identisk med fascisternas påståenden på 1930-talet att judarna ”tar över”. De väljer ut islam för dess motstånd mot homosexualitet och kvinnofrigörelse, medan de struntar i den inställningen när den lyfts fram av nästan varje annan världsreligion. De skränar om ”spridningen” av sharialagar – men struntar i det faktum att sharia bara kan användas i religiösa domstolar där båda partier är med på det och enbart i speciella fall… och att judar i århundraden har haft liknande religiösa domstolar i Storbritannien.

En del säger att kampanjen mot muslimer ”inte är rasistisk” eftersom den riktar in sig på ”efterblivna idéer”. Men det är bara en fasad, och en florstunn sådan. Att peka ut en religiös minoritet och gör den till syndabock för samhällets problem är inte precis något nytt i Europa. Kampanjen mot muslimer idag är precis som kampanjen mot judarna på 1930-talet, och äger rum under mycket liknande förhållanden: en ekonomisk kris, ökad förtvivlan och en härskande klass som desperat försöker peka ut någon, vem som helst, istället för att ta på sig skulden för den kris de själva orsakat.

Det är speciellt oacceptabelt när parlamentsledamöter för Labour och ledande personer som avlönas av fackföreningarna stöder dessa idéer. De måste konfronteras och all finansiering av dem avbrytas om de inte slutar och avsvär sig dessa ondsinta åsikter. Den tidigare inrikesministern för Labour Jack Straw skulle ha fördömts och tvingats be om ursäkt när han påstod att han kände sig ”hotad” av kvinnor i slöja. Samtidigt som våra fackföreningar finansierar Labourpartiet med miljoner pund, måste vi kräva att varje företrädare för Labour förbinder sig att sluta med att ge legitimitet åt de lögner som splittrar oss och sluta uppmuntra EDL:s våldsamma ligister.

Spridningen av dessa lögner är som ett bete för fascismen och skapar en miljö i vilken EDL:s idéer kan tyckas vara sunt förnuft för tusentals personer, speciellt för de mer okunniga delarna av den lägre medelklassen och arbetslösa ungdomar som blivit ursinniga av den ekonomiska krisen och som kan samlas till aktioner mot en syndabock.

Det är därför som det är avgörande för socialister och fackliga aktivister att besvara islamofobernas lögner – och att erbjuda ett alternativ. Inte ”hylla vår kultur” – en kultur med rasism och nedskärningar och förtryck – utan bekämpa de verkliga orsakerna till lidande och splittring, de kapitalistiska bankirerna och kapitalisterna som orsakade krisen

Richard Brenner