Det var rätt att störa mötet

Den 27:e augusti anordnade Norrköping Mot Rasism en manifestation i Hörsalsparken med anledning av att Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) skulle komma till stan samma dag och sprida sin rasism.
 Medan Norrköping Mot Rasisms manifestation pågick höll SDU på att samlas några stenkast bort, nere på Tyska torget. Många var sugna på att gå ner och protestera, det märktes. När Arbetarmakts talare frågade om det inte var synd att SDU inte kunde höra oss möttes han av ett rungande ”JO!”. Norrköping Mot Rasism avslutade sitt arrangemang och genast började människor gå ner mot Tyska torget. Unga, gamla, svarta, vita, kvinnor och män. En brokig skara på hundratals människor marscherade tyst och lugnt mot rasisternas torgmöte. Nu märktes det hur missvisande allt tal om vandalisering hade varit. Ingen hade för avsikt att vandalisera vår stad, eller bråka i största allmänhet. Folkmassans avsikt var att visa sin avsky mot rasism.

Ett litet gäng, däribland Ung Vänster, valde att stanna kvar uppe i Hörsalsparken. Lyckligtvis följde de flesta inte Ung Vänsters exempel. Om så hade skett skulle SDU stått ostörda och därmed ökat oddsen att lyckas med sitt försök till etablering i Norrköping. Här var det viktigt att göra en styrkeuppvisning från antirasisternas sida! SDU skulle inte få försöka etablera sig i vår stad ostört. Ett 40-tal mestadels tillresta SDU:are stod långt bakom polisavspärrningar på torget. Så fort deras talare tog till orda möttes de av burop, slagord och nyckelskrammel. Detta pågick i över en timme. Efter att ha försökt få fram sitt högerextrema budskap och gång på gång blivit överröstade, lämnade SDU Tyska torget. Protesten var slut. SDU hade blivit totalägda och alla som hatade rasism hade vunnit.

Efter protesten utbröt handgemäng på Nya Torget mellan ett par antirasister och medlemmar av SDU. Att SDUs provokationer får känslorna att koka över hos vissa är inte konstigt. Deras provokationer kan väcka minnen om egna erfarenheter av högerextrema angrepp, i Sverige eller något annat land. De kan också väcka bilder av skräckscenarion, att människor ska skickas tillbaka till en outhärdlig situation. Vi anser dock att individuella våldsaktioner mot sverigedemokrater är en taktisk återvändsgränd. Taktiska misstag kan slå tillbaka på oss, och ska därför undvikas.
Men till skillnad från alla ”experter” i tidningarna, riksdagspolitikerna och deras ungdomsförbund så står inte vi bara och kritiserar på avstånd. Vi står på samma sida som alla er ungdomar, vuxna, invandrare och svenskar som valde att gå ut och visa vad ni tycker om rasism. Vi sitter i samma båt som alla som står i skottlinjen för Sverigedemokraternas politik.

Vi i Arbetarmakt vill sända vår solidaritet till alla som protesterade mot SDU och vill att ni ska vara stolta över er själva. Inga rasister på våra gator!