”Vi måste ta i med hårdhandskarna mot högerextremismen” Arbetarmakts tal på Civilkuragets dag i Norrköping

 

Onsdagen den 12 oktober anordnade Norrköpings LS och SUF en manifestation till minne av Björn Söderberg, som mördades av nazister 1999 i Sätra. Här är Christophers (Arbetarmakt) tal.

Jag vill tacka Norrköpings LS och SUF för att ha anordnat det här tillfället att hedra minnet av Björn Söderberg.

Men tyvärr är vi väldigt få här. Civilkuragets dag borde vara en större dag. Minnet av Björn Söderberg borde hedras av hela arbetarrörelsen och alla antirasister.

Det är viktigt att vi minns de som kämpat. Och det är ännu viktigare att vi minns vad de dog för. Björn Söderberg stod upp mot den högerextrema terrorn. Därför kommer han alltid vara en förebild. Vi borde hedra hans minne genom att kämpa vidare.

Arbetarrörelsen, vänstern och den antirasistiska rörelsen måste ta i med hårdhandskarna mot högerextremismen. Om vi låter deras rörelse växa, kommer också våldet mot arbetarrörelsen, antirasister, invandrare och homosexuella att växa. Fascister som Nationaldemokraterna måste alltid jagas bort från gatorna. Rasistiska, islamofobiska högerpopulister som Sverigedemokraterna måste alltid få sina argument krossade och sina sammankomster störda. Detta handlar inte om att bråka för sakens skull. Det handlar om medmänsklighet, det handlar om att förebygga högerextrem terror. Det duger inte att vara tyst och passiv. Det duger inte med fina fraser. Vi måste ta tjuren vid hornen. Annars kommer vi ångra oss när det är för sent. Det är den lärdom jag vill att vi ska ta med oss idag. Inga rasister på våra gator!