En annan femma #2: Moderater, Moderater, Moderater!

En annan femma, spalten där vi tipsar om nyheter, kuriosa och kultur, dyker nu upp igen – bara nio månader sedan sist. Den här gången pratar vi om Moderater, gratis ljud och bild, Occupy Wall Street, och lite mer Moderater.

Lundin #1: Svensk profit på förtryck i Västpapua.
Hur var det nu, det där om ett litet, men hungrigt, imperialistiskt land? I en artikel i Sydsvenskan skriver journalisten Thomas Petersson om svenska företags intressen i och exploatering av olje- och gruvindustri i konfliktområdet Västpapua. Det är en skakande bild som ges av situationen där:

Under hösten har situationen i Västpapua varit mer spänd än på många år. I mitten av oktober hölls en papuansk kongress där runt 5 000 papuaner deltog. Det slutade som så många gånger förr. När den förbjudna papuanska flaggan Morgonstjärnan hissades och självständighet fördes på tal ingrep den indonesiska militären; hundratals papuaner greps, flera dödades och för kongressens arrangörer väntar fängelse för omstörtande verksamhet.

Medan blodet flyter fortsätter multinationella företag att exploatera de papuanska naturtillgångarna. Timmer, gas, olja, koppar, silver och guld exploateras av den rika världens företag.

De inblandade företag som nämns är Sandvik. AP-fonderna och – här kommer det – Lundin Petroleum. Man undrar nästan om Carl Bildt försöker bräcka Henry Kissinger i folkrättsbrotts-ligan.

Lundin #2: Ny film av Maj Wechselmann.
Och på tal om Bildt: dennes inblandning i Lundin Oil, och den gången på Afrikas horn, har så klart granskats av filmaren Maj Wechselmann. Först i Carl Bildt – en trovärdig man?, från förra året, och nu i bioaktuella uppföljaren Det är upp till dig! Denna nya film recenseras i Arbetarmakts tidning, som snart finns till försäljning, men redan nu kan man se hela filmen – gratis – på abfplay.se.

Arbetsplatskamp som ljudbok.
Vänstervridna MP3-spelare bör inte bara fyllas med musik och opolitiska podcasts. Därför blev vi glada när vi fick höra att det nu finns en ljudboksversion av antologin Hopsnackat, med en rad berättelser om ”det mest grundläggande för arbetsplatskamp och facklig rörelse: Att snacka ihop sig om vad som ska göras.” Proffsigt inspelad, ett bra sällskap på gymmet eller – om du kan – på jobbet, och, bäst av allt, helt gratis att ladda ned.

Seriedom till Högsta domstolen.
Vi har tidigare skrivit om serieöversättaren Simon L., och den moralistiska häxjakt som ledde till att han dömdes för barnpornografibrott – och detta för innehav av tecknade serier. Nu meddelas att fallet kommer att tas upp av Högsta domstolen. Något vi inte kan annat än välkomna. Fria serieöversättaren – och ändra lagen.

Assange-såpan fortsätter.
Och på tal om rättegångar – Julian Assange fortsätter att bestrida utlämning till Sverige för utredningen av påstådda övergrepp mot två kvinnor här. Nu har kanske inte Assange någonsin varit en hjälte tidigare, men man får definitivt hålla med Karin Olsson när hon i brittiska The Guardian skriver kritiskt om hans vandring ”from hero to zero” genom alltmer tveksamma undanflykter, en märklig syn på sexbrottslagarna, och kopplingar till antisemiter. Att bestrida en utlämning av Assange från Sverige till USA känns självklart. Och än mer, att kämpa för Bradley Manning, som redan sitter fängslad där för sina påstådda läckor till Wikileaks. Men okritiskt försvar av Assanges uttalanden om Sverige som ett ”feminismens Saudiarabien”, och att betrakta honom som automatiskt oskyldig? Nej, tack.

Big Brother – nu extra äckligt.
Om det inte vore så sorgligt skulle man nästan kunna skratta åt beskrivningarna (PDF) av ett nyligen fällt avsnitt av dokusåpe-flaggskeppet Big Brother. Tjejer som ”är här för killarna” i ”deras alldeles egna lilla harem”? Ja, tycker TV4, det är bra TV, och det på bästa sändningstid!

Demonstranter med rätt att tala.
Nu när Occupy Wall Street har utrymts (men rörelsen långt ifrån är död) kan det vara upplyftande att läsa en liten historia om sura bankchefer som får på nöten – och det, för en gångs skull, utan att polisen kan försvara dem. Det gör man här.

Moderata tabbar.
Vi var många som fick oss ett gott skratt när Moderat-pampen (och mutkolven) Sofia Arkelsten försökte hävda att hennes högerparti minsann varit en del av både rösträttskampen och motståndet mot Apartheid. För det var ju precis tvärtom. Finns det överhuvudtaget någon progressiv reform eller rörelse – någonsin – som Moderaterna har stött?

Inte miljörörelsen, i alla fall; och hur pass intresserade av de frågorna Moderaterna är i dag är lätt att döma av en motion på den nyligen avslutade partistämman. Enligt en debattartikel i Miljöaktuellt vill man vill hejda bildandet av nya naturreservat, underlätta upplösandet av befintliga reservat, och dessutom ”göra det möjligt att åsidosätta EU:s direktiv om skydd av vilda fåglar”. Dags att ta upp de amerikanska republikanernas slogan Drill, baby, drill, kanske? Men i i vilket fall: Arrogans – check. Och okunskap? Jo, i motionen kallas biotoper konsekvent för – här kommer det – isotoper.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *