Occupy Sahlgrenska – Demonstration mot nedskärningar i psykvården

Den 25/11 hölls nätverket ”Stoppa nedskärningarna i psykvården” en demonstration på Sahlgrenskas sjukhusområde, med syfte att förhindra SU:s ledning att fatta beslut om nedskärningar i psykiatrin. C:a 100 människor samlades, trots uselt väder och en opraktisk tid mitt på dan en fredag. Det var patienter, anhöriga och anställda som gemensamt drog i gång kampanjen ”Stoppa nedskärningarna i psykvården”, och det var de som framförallt utgjorde demonstrationen.

Utanför den lokal där ledningsmötet hölls avslutades demonstrationståget med en rad personliga och väldigt bra tal, som tydligt visade att vi inte tänker ge oss förrän en väl fungerande vård för alla patientgrupper, inte bara de inom psykiatrin, är säkrad. SU:s styrelse var informerad på förhand om demonstrationen, och hade bjudit in två representanter från ”Stoppa nedskärningarna i psykvården” nätverket att delta en stund på ledningsmötet, men på plats så lyckades vi få tre ur styrelsen att komma ner och möta oss alla istället, vilket var betydligt bättre, och skapade utrymme för alla att komma till tals och ge uttryck för sina känslor och åsikter.

httpv://www.youtube.com/watch?v=OqEv5PtrB9M

Två klart pressade politiker och en tjänsteman fick försöka förklara vad anledningen till nedskärningarna skulle vara, och fick tillslut erkänna att det berodde på kapitalismens kris, som nu märks tydligt i hela Europa.

Tjänstemannen försökte urskulda sig med att han inte hade något annat ansvar än att försöka lägga fram lösningar på de problem han får på bordet – att han skulle ha något ansvar för att dra i handbromsen och berätta att kalkylerna inte håller, och att man inte kan säkra en god vård med flera hundra miljoner i nedskärningar, det tyckte han inte att han hade.

Arbetarmakt i Göteborg bidrog med talare, som pratade dels utifrån egen erfarenhet som både anställd och patient, dels som arbetare i en annan sektor av samhället, där det också märks en tydlig skärpning av villkoren som anställd, vilket vittnar om det bakomliggande problemet som alla börjar känna av- kapitalismens kris. Vi framhöll också det skamliga i att facken inte deltog aktivt i mobiliseringen till motståndet.

En taggad skara demonstranter konstaterade som avslutning på dagens protest att detta bara är början. Tisdagen den 29/11 fortsätter det ledningsmöte som påbörjades den 25/11, så det är värt att besöka facebooksidan för ”Stoppa nedskärningarna i psykvården”, för att se när nästa manifestation blir, eller hur du skulle kunna göra din röst hörd!

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *