1 500 antirasister – nazisterna fick tåga under polisbeskydd

Arbetarmakts banderoll, antinazi-demon, Stockholm 2011-12-10

Efter att deras Salemmarsch flera år i rad hade blivit mindre, bestämde sig nazisterna för att i år satsa på en demonstration i centrala Stockholm. Givetvis kunde inte antirasisterna låta den provokationen gå obesvarad, och nätverket Vi är 94 procent bildades för att inte låta nazisterna dominera staden.

Dagen inleddes kl. 12 med en antirasistisk demonstration från Kungsträdgården till Raoul Wallenbergs plats under parollerna ”SD ut ur riksdagen” och ”Inga nazister på våra gator”. Omkring 1 500* antirasister slöt upp. Givetvis hade vi hoppats på fler, men 1 500 är ändå klart godkänt, och kampstämningen i tåget var det inget fel på. Mest glädjande var ändå att den stora majoriteten av antirasisterna inte såg kampdagen som avslutad efter vår lyckade demonstration, utan gick vidare till Gamla Stan för att bua ut nassarna.

Som befarat hade polisen spärrat av flera av broarna. Bron vid riksdagshuset var dock inte helt avstängd: vägen direkt till Mynttorget var blockerad, men om man tog trappan ner och gick via en bakgata fanns fortfarande möjlighet att gå in i Gamla Stan. Många antirasister stannade på bron, då man därifrån kunde visa sin avsky mot nazisterna, som ju skulle samlas på det närliggande Mynttorget. Efter en kort överläggning valde dock vi i Arbetarmakt att gå in i Gamla Stan för att förhoppningsvis komma nära nazisternas marschväg. Detta mötte flera hinder i form av polisavspärrningar, men vid några tillfällen kom vi tillräckligt nära för att de skulle se våra medhavda lappar, med ”Krossa rasismen” i stora bokstäver, och höra våra burop.

Nazisterna var omkring 300 (uppgifterna varierar, och vi fick ingen klar överblick), vilket torde vara betydligt färre än de hade hoppats på. Dessutom var de hela tiden omgivna av antirasister som häcklade dem, och att deras marsch ens kunde genomföras berodde helt på det stora polisuppbådet. Oavsett hur mycket de försöker hålla god min utåt på sina hemsidor måste de därför ha upplevt detta som ett bakslag. Detta bekräftas för övrigt av en video som de själva la upp på YouTube, som visar vilken förvirring och demoralisering som genast spred sig i deras led när en smällare kastades framför dem på vägen från Riddarholmen till Mynttorget. Uppenbarligen ville de väcka sympatier genom att visa hur motdemonstranterna störde deras lilla demonstration, men det de helst skulle vilja visa är hur de i stora massor tågar genom staden utan att någon vågar störa dem – men de var mycket långt från det målet igår.

httpv://www.youtube.com/watch?v=RzxGin3Ouxk

Det finns alltid saker att förbättra. Arbetarmakt kritiserade från början att mobiliseringen till Vi är 94 procent-demonstrationen inte innehöll tydliga klassparoller, och med en bättre samordning mellan de antirasistiska grupperna skulle nazistdemonstrationen ha störts mera effektivt.

Sammantaget var dock 10 december en framgång för antirasisterna, och en bekräftelse på att nazisterna är internt splittrade, har svårt att mobilisera och inte kan tåga genom Stockholm annat än med stor polisuppbackning.

Bra kämpat kamrater, vi får göra det ännu bättre nästa gång!

Arbetarmakts styrelse

[*Från början angav vi antalet 1000, vilket sedan korrigerades.]

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *