Nanna Johanssons Hur man botar en feminist – en ljuspunkt i höstmörkret

Hur man botar en feminist
Nanna Johansson
Galago, 2013

bokinfobild2

Nanna Johansson fortsätter att utvecklas. Hennes tidigare böcker Fulheten, Mig blir du snart kär i och Välkommen till din psykos (recension här) var i huvudsak seriealbum. Hon har dock utvecklat en annan sida på bloggar, först hennes gamla Fem bilder, och nu på Nöjesguiden. Mycket av innehållet är hämtat därifrån, med absurda jobbansökningar, grova sågningar av idiotiska Facebook-grupper, hennes kanske inte helt seriösa försök att nätdejta, hennes förslag till Moderaterna – och inte minst hennes collage med allianspartiledarnas ansikten inklippta i olika sammanhang, med mera. Serier finns förstås också med i nya boken, som ett inträngande reportage om Lumpen för nätkrigare. Nanna har utvecklat en helt egen stil, med mer abstrakt humor och mindre utförlig politik än exempelvis Liv Strömquist eller Sara Granér – som ju båda har utmärkt sig genom att vara väldigt ingående, både vad gäller att kritisera motståndare och plädera för alternativ. Nanna har också en vass politisk udd, men mera att hon driver med sexister, rasister och borgare i allmänhet. Mera ingående har hon ju varit i krönikor hon har skrivit för ETC – det kanske kan vara något att ge ut härnäst?

Hobskatteavdraget

Hobskatteavdraget

Jag får nog säga att Hur man botar en feminist är Nanna Johanssons bästa bok hittills. Allt håller en väldigt hög nivå (nu menar jag kvalitetsmässigt – vad som är högt respektive lågt i andra betydelser går att diskutera, men jag är inte den som gnäller över sådant), och en del saker är bara sjukt roliga. Jag ser ingen direkt mening med att beskriva innehållet närmare, då man bäst bekantar sig med det när man läser boken – men det är i närmaste en order att du måste läsa hennes förslag till Moderaterna om att rävar borde tränas till att röva bort Anders Borg och uppfostra honom så att han blir snäll, eller hennes jobbansökning som häxa.

Höstens bokskörd blir helt enkelt inte roligare eller vassare än så här, så vad väntar du på?

Som bonus i slutet har Nanna lagt in mer än lovligt elaka sågningar av riktigt fula bilder ur en målarbok hon enligt egen utsago snodde från ett café i Malmö. Det kan mycket väl vara det roligaste jag någonsin har läst.

Jens-Hugo Nyberg