Stockholm: Lyckad protest mot Sverigedemokraterna

Torsdagen den femte november kommer att kommas ihåg som den dagen då Jimmie Åkesson fick packa ihop och fly fältet inför en ihärdig antirasistisk motaktion. Sverigedemokraterna hade planerat att Åkesson skulle signera sin bok på Södermalm i Stockholm. Han hade en liten skara av besökare, uppskattningsvis runt 80 personer, som stod och tryckte i ett hörn av Nytorget. I en annan del av torget var vi cirka 300 antirasister som samlats för att häckla och överrösta den rasistiska nyliberalismens ledare i Sverige. Snart efter samlingen rörde vi oss närmare Sverigedemokraterna och stannade på lagom avstånd för att kasta ägg, vilket skedde. Passande nog bjöds Jimmie på en tårta rakt upp i ansiktet.

Säpo klarade som vanligt inte av att sköta sitt jobb. Sverigedemokraterna höll ut i nästan en hel timme och under hela den tiden omgavs de av talkörer och vuvuzelor. På grund av sin uttalade rasism så är Sverigedemokraterna den politiska kraft som tydligast företräder linjen att sparka neråt för att skydda eliterna. Sverigedemokraterna är i sig själva knappast ett fascistiskt parti i traditionell mening, däremot röjer de väg för mer renodlat fascistiska rörelser. Det är alltså en mycket viktig uppgift att konfrontera Sverigedemokraterna. Passivitet har aldrig varit arbetarklassens väg framåt. Idag vanns en liten seger över SD.

Eduardo Montero