Seger åt färjestrejken – avvisa svartfötterna!

Avtalet mellan Almega, som representarar arbetsköparna i skärgårdstrafiken, och Seko har löpt ut. I förhandlingarna mellan facken och arbetsköparorganisationen lämnade medlarna ett bud på ett 36-månadersavtal med en löneökning på 6,8 %, i linje med övrig arbetsmarknad.

Almega avvisade det budet, och Seko svarade då med ett strejkvarsel, som av Almega besvarades med ett lockoutvarsel, som i sin tur besvarades med en strejk, som utlystes den 4 november. Cirka 250 medlemmar berörs. Fackombuden förklarar i en debattartikel vad striden handlar om:

Vi vill ha samma löneökningar som övriga grupper på arbetsmarknaden.

Vi vill ha lika lön för lika arbete och behålla ett fast, jämlikt lönesystem istället för att införa individuell lönesättning.

Vi vill inte offra vår fritid för en beredskapsersättning på endast 12 kr/timmen på vardagar och 24 kr/timmen på helger.

Vi vill bevara våra tillsvidareanställningar och inte riskera att bli säsongsanställda med den osäkerhet det innebär.

Seko har dessutom på sin hemsida avslöjat arbetsköparnas lögner, och förklarar att de vill behålla det nuvarande systemet med kollektiv lönesättning, medan arbetsköparna vill bestämma individuellt hur lite lön de ska betala.

De senaste dagarna har det hela trappats upp. I måndags uppstod konflikt kring ett Strömma-arrangemang vid Nybrokajen. Färjan Waxholm III skulle kasta loss med (icke Seko-anslutna) strejkbrytare ombord, och möttes av protester från strejkvakter och andra arbetare. Som i tidigare arbetsplatskonflikter kallades snuten dit. Seko-ombudsmannen Chang Strömberg säger till DN:

-Vi valde att dela ut flygblad med vårt budskap. Det gjorde de som är uttagna i strejk från andra rederier och som är lite förgrymmade över att Strömma för andra dagen i rad bedriver vad vi bedömer är strejkbryteri.

Arbetsköparnas representant skräder inte med orden. Han kallar de kämpande arbetarna för ”huliganer”, som ”beter sig kriminellt och ovärdigt”, och har också retat upp sig på att svartfötterna ska ha kallats just svartfötter. Det talas även om att ägg ska ha kastats på båten – något som Sekos representant förnekar, men som knappast skulle ha varit ett grovt brott, i jämförelse med Almegas banditfasoner mot sina anställda.

Almega har fortsatt med sitt svartfotsbeteende. Under onsdagskvällen stoppades ännu ett strejkbrytarfartyg genom en manifestation på Nybrokajen bestående av ett hundratal personer, däribland folk från SAC-Syndikalisterna och den Vänsterpartiet närstående föreningen Röda Lanternan.

Aktionerna kommer med all sannolikhet att fortsätta vid Nybrokajen, så länge arbetsköparna försöker knäcka strejken.

Amalthea, en annan båt med strejkbrytare

Amalthea, en annan båt med strejkbrytare

I det här läget är det viktigt att alla sluter upp på dessa solidaritetsmanifestationer. Arbetarmakt kommer självklart att göra så.

Sekos krav är rimliga – det är arbetarna på båtarna som skapar alla vinster som båttrafiken drar in. Strejken måste fortsätta tills den segrar – och beslutet om när strejken är segerrik måste ligga i de berörda arbetarnas händer, inte hos några som befinner sig högre upp i facket. Om arbetsköparna svarar med svartfötter och slag under bältet måste facket trappa upp striden. Det ska vara kännbart att mucka gräl med arbetarna till sjöss. Dessutom bör andra fack i närstående branscher gå ut i solidaritetsåtgärder. Vänstern och arbetarrörelsen, i Stockholm och i Sverige, måste stå enad i ett totalt avvisande av Almega och skärgårdstrafikens arbetsköpare.

Se Sekos information om strejken, med bland annat en lista över vilka företag som berörs, här.

Håll dig informerad om planerade solidaritetsaktioner i Stockholm bl.a. på Röda lanternans Facebook-sida.