SDU:s ”kamp mot överheten” och det antifascistiska snöbollskrieget

Idag hade SDU, alltså SD:s ungdomsförbund, en protest på Medborgarplatsen i Stockholm. Anledningen var att Ungdomsstyrelsen hade avslagit deras ansökan om bidrag, på i deras ögon falska grunder. Anledningen till att vi inte får några pengar, förklarade ungdomsförbundet till ett parti som har råd att betala sin partiledare en fet lön förutom riksdagslönen, är att vi är politiskt förföljda. De som tycker att det är en smula patetiskt att stå och jämföra sig själva och sin konflikt med Ungdomsstyrelsen kanske blev lite förvånade, men just detta gjordes i ett av talen: vi är som David som slåss mot Goliat! Som åskådare kan man kanske invända att den bild de ville måla upp av kamp mot överheten förtogs något av det stora polisskyddet de hade på plats, och av att de efteråt fick skjuts därifrån i polispiketer.

Som en extra krydda hade de uppbackning av mera riktiga nazister. Nationell Ungdom hade uttalat sitt stöd, och enligt uppgift fanns folk från dem, SMR och SvP på plats. SDU, ständigt måna om att behålla sin demokratiska fasad, hade dock uppmanat dessa att inte komma. Således lämnade de sina fanor hemma och nöjde sig med att titta förbi lite mera anonymt, efter att ha skickat sin rörande solidaritetshälsning.

I bakgrunden skymtar SDU:s "kraftfulla" protest

I bakgrunden skymtar SDU:s ”kraftfulla” protest

Till dagen hade det också utlysts ett antifascistiskt snöbollskrieg. Polismakten var dock förberedd, med något fler konstaplar än exempelvis när nazisterna anföll demonstrationen i Kärrtorp 15 december. Dessutom fanns det väldigt dåligt med snö på Medis. En klunga på omkring 50 antirasister samlades och började skrika slagord. Polisen, som inte ville att talen från de så hunsade Sverigedemokraterna skulle störas, pressade tillbaka motdemonstranterna till andra sidan Medborgarplatsen, där de fick stå. Förmodligen lika många antirasister stod dock lite mera utspridda. Lite tumult uppstod när en naziprovokatör gick förbi några av dem och skrek ”Sverige åt svenskarna!” Han fick ett fåtal slag, varav inget verkade träffa speciellt bra, och vips var polisen där och skulle ta fast folk – trots att (tyvärr) knappt ett hår hade krökts på hans huvud. Nu, med dragna teleskopbatonger, visade de närvarande poliserna att de var lite taggade ändå, och ett lite spänt läge uppstod när de hotade antirasisterna.

Vid det laget var dock SDU:s lilla protest nästan över, och de gick därifrån. Uppenbarligen stötte de på progressiva människor som inte gillade dem, för torgets alla poliser kutade snart iväg för att bistå dem. Sedan fick de rasistiska wannabe-politikerna pusta ut på hotellet på Magnus Ladugårdsgatan, medan ett stort polisuppbåd spärrade av vägen för såväl bilar som gångtrafikanter. Omkring 40 minuter senare kom SDU ut, och fick skjuts därifrån i polispiketer. Där, om inte förr, tyckte jag att deras David och Goliat-retorik föll ganska platt, men jag tvivlar inte alls på att de kommer att fortsätta att hävda att de har överheten emot sig.

Bilden visar en av flera piketbilar som polismakten ställde upp med för att köra de av myndigheterna så förtryckta SDU i säkerhet

Bilden visar en av flera piketbilar som polismakten ställde upp med för att köra de av myndigheterna så förtryckta SDU i säkerhet

Jens-Hugo Nyberg