Frikänn Tårtkvinnan!

Frikänn henne!

Frikänn henne!

Imorgon, tisdag 25 mars, börjar åtalet mot Irene Matkowitzc för att hon tårtade Jimmie Åkesson under en boksignering på Nytorget i Stockholm. Det är förvisso inga jättesummor SD-ledaren kräver, 300 kr för kemtvätten och 5000 för kränkningsersättning. Givetvis är det för Jimmie rent symboliskt – han har en ordentlig lön från sitt rasistparti, förutom riksdagslönen, så 5300 är verkligen kaffepengar för killen som så envetet och hycklande låtsas stå utanför etablissemanget. Däremot vill han markera att det råder nolltolerans mot att vara dum mot sverigedemokrater.

Vi tycker precis tvärtom. Antirasister borde i högre grad än nu visa sitt missnöje mot ledande sverigedemokrater, och det borde inte vara straffbart att göra dem ledsna.

Det har debatterats och gnällts en hel del om huruvida tårtningen ökade sympatierna för SD. Jag tänker inte säga att just en tårta är det verkningsfullaste medlet mot rasister, men när media allt mer börjar behandla SD som vilket parti som helst, och när LUF Malmö och Miljöpartiet Tomelilla bidrar till att normalisera dem genom att bjuda in dem på antirasistiska manifestationer så ska de som envisas med att visa att SD inte kan accepteras ha all heder. Den kränkning som SD utgör för en stor del av Sveriges befolkning är betydligt större än en tårta i ansiktet. Därför bör givetvis Irene Matkowitzc frikännas, Jimmie Åkesson kan betala såväl sin kemtvätt som rättegångskostnaderna, och om han envisas med att hävda att han blev kränkt så hoppas jag att domaren säger: ja men Jimmie, vad hade du väntat dig som du håller på?

Jens-Hugo Nyberg