Flyktingkrisen: konfiskera de skamlösa profitörerna och straffa förövarna

Efterlyst för grovt profiterande på människor i nöd

Efterlyst för grovt profiterande på människor i nöd

Vi har på sistone kunnat läsa en rad artiklar om privata ”vårdgivare” som utnyttjar flyktingkrisen till att helt utan skam sko sig med jättevinster. Aleris kan kräva 84 000 kr i månaden – 2800 per dag – för ett familjehem för ett ensamkommande flyktingbarn, varav bara hälften går till familjen – resten till företaget. Vissa mindre kända familjehem fakturerar mindre hälften så mycket som Aleris. En annan profitör i branschen är f.d. S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson, vars företag Hoppetgruppen AB kräver Vimmerby kommun på 3600 kr per dygn för ett barn som inte kräver särskilda stödinsatser, eller med andra ord över 100 000 per månad. Av de 3600 kr går 750 till familjen, resten tar Jan Emmanuel hand om. Exemplen kan mångfaldigas.

Alla vettiga människor blir givetvis upprörda över detta. Ensamkommande barn på flykt hamnar i Sverige, och profitörerna ser till att kostnaderna för mottagandet kan mångdubblas. Detta är dock helt normala marknadsekonomiska principer, som liberaler talar sig så varma för. Här ser vi dock ett av många exempel på hur marknadsekonomin fungerar – några få blir obscent rika på vår bekostnad. I den rådande situationerna kan emellertid kommunerna ofta inte göra annat än att pumpa in pengar i fickorna på dem som gör feta vinster på människor i nöd. De måste ju snabbt ordna boende åt de som kommer hit. Liberalerna får något att trösta sina lite upprörda känslor med: det är ändå de privata aktörerna som räddar situationen genom att överhuvudtaget fixa fram boenden, kan de tänka.

Vi som inte köper de liberala flosklerna om att profitörerna gör samhället bättre kan givetvis inte acceptera detta nonsens, som liksom så många av de liberala flosklerna tjänar som en ursäkt – medveten eller inte – för att vissa blir mycket rikare än oss andra. Det är dock få av de upprörda artiklarna som kan peka ut något verkligt alternativ.

För socialister borde emellertid lösningen vara uppenbar, och nyckeln ligger i en kommentar som Svante Christiansen, individ- och familjeomsorgschef på Vimmerby kommun gör till Aftonbladet: hade det varit ett av våra egna familjehem hade det kostat under 1000 kr på dygn. Precis, där har vi i detta fall skillnaden mellan offentlig och vinstmaximerande service.

Så långt torde de flesta progressiva människor kunna hålla med: det vore bättre med familjehem i kommunal regi där målet inte är ett överskott som ska göda ett fåtals redan feta bankkonton. Bort med alla vinster i välfärden är ett krav som en klar majoritet av befolkningen har ställt sig bakom i alla seriösa opinionsmätningar som har gjorts i frågan. Men hur kommer vi dit? Köper ut profitörerna och arrangerar verksamheten i offentlig regi? Eller mer radikalt: förbjuder vinsterna, vilket kommer att tvinga bort Aleris och Jan Emanuel – men givetvis först när utredningen i frågan är klar, och utan att hindra dem från att behålla de miljoner de har tjänat på vår bekostnad (och förmodligen med möjligheten för dem att sälja verksamheten till kommunerna)?

Vi är naturligtvis helt för att vinsterna ska förbjudas, och att all vård och omsorg ska ske i offentlig regi, och drivas för att möta folks behov och med hänsyn till de anställdas arbetsmiljö. Vi skulle dock föreslå en tillskärpning av kravet. De företag som gör oskäliga vinster på flyktingkrisen – Aleris samt Jan Emanuels och Bert Karlssons företag hör självfallet till kategorin – konfiskeras helt enkelt utan minsta ersättning. Detta gäller även de vinster de har gjort hittills på att utan betänkligheter utnyttja människors nöd till att skära guld med täljkniv på vår bekostnad, och är därför att betrakta som stöldgods. Således bör de ansvarig profitörerna även ställas till svars personligen för ocker, eller samvetslöst utnyttjande av nödsituation för personlig berikelse, eller vad nu åtalspunkten kan komma att kallas. Man kan ju fällas för att ta ut oskälig andrahandshyra – men detta, ännu grövre utnyttjande är tillåtet? Helt orimligt. Konfiskera deras orättmätigt tillskansade tillgångar och sätt de värsta förövarna i finkan, så kanske de lär sig att det inte är acceptabelt att göra feta vinster på människor i nöd.

Jens-Hugo Nyberg

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *