Föreläsningsdag i Göteborg 23 juli: Marx Lovers’ Summer Camp

marxlovers-artikel

Marx Lovers’ Summer Camp: Revolution i teori och praktik

Vi i Arbetarmakt är glada att meddela att vi lördag 23 juli, tillsammans med Allt åt Alla Göteborg, deltar i detta heldagsarrangemang. Vi kommer under vår föreläsning att prata om den marxistiska kritiken av identitetspolitiken, och så klart delta i det avslutande barrikadsamtalet om hur vi bygger en segerrik revolutionär rörelse. All cred till FAåA Göteborg som tagit initiativ till vad som garanterat blir sommarens röda måste-event för alla revolutionärer. Vi ses i Göteborg!

Från arrangemangets event-sida:

Välkommen till en heldag med föreläsningar och diskussioner om hur vi ska förändra samhället tillsammans. Vi är rörande överens om att det system vi har idag inte fungerar för oss, men hur går vi från insikt till angrepp? Hur går vi tillväga för att förändra och vad innebär det?

Vi samlas under en heldag för att kritiskt och självkritiskt söka svar på dessa frågor, förväntansfulla inför möjligheten men även ödmjuka inför den materiella verklighetens brutalitet.

Vi bjuder alla deltagare på mat (och logi efter behov) och avslutar dagen med öppen bar och panelsamtal, därefter fest. Panelsamtalet går under temat: ”Hur bygger vi barrikaderna?” där aktivister från olika organisationer ställs mot väggen och ges möjligheter att komma med konkreta förslag och lösningar på dagens stora utmaningar.

Alla är välkomna på detta fantastiska arrangemang men ombeds auktoritärt att anmäla sig på goteborg@alltatalla.se. Där kan ni även ange behov av sovplats och eventuella allergier och matprefenser senast onsdag 20 juli.

Vi kommer vara i Fräntorps Folkets Hus, buss 513 tar dig hela vägen till hållplatsen Fräntorp, resan tar endast 6 minuter från Svingeln. På helger går den dock inte lika ofta, så se till att planera dina busstider i god tid, så ni inte missar den sagolika frukosbuffén! Den och andra resvägar, som med spårvagn 1 till Östra sjukhuset på 10-15 minuters gångavstånd från lokalen, hittar ni här.

Konferensen har en hashtag, #stratko. Följ och använd den gärna under dagen (och kvällen) på olika sociala medier.

Arrangemanget sker i samarbete med ABF.

Schema:
9:00-10:00 Frukostbuffé och introduktion
10:00-11:00 Vad är radikal politik idag?
11:15-12:15 Internfeminism
12:30-13:30 Lunch
13:30-15:30 Om Marx och mänskliga rättigheter
15:45-16:45 Identitetspolitik eller marxism
17:00-18:00 Solidaritet och klasskamp i praktiken
18:00-19:00 Middag och baren öppnar
19:00-20:30 Barrikadsamtal: ”Hur bygger vi barrikaderna och när?”
21:00-2:00 Marx Lovers Drinking Club med kvinnliga DJs på Andra långgatan 20

Detaljerat schema:

9:00-10:00 Frukostbuffé och introduktion

Kort introduktion av Marx Lovers Summer Camp av arrangörerna.

10:00-11:00 Vad är radikal politik idag?

Ett samtal mellan två aktivister från Allt åt alla Göteborg om vilka vi vill vara, vilka vi kan vara och vilka vi måste vara om vi vill omvälva detta samhälle och ersätta det med ett efter principen: av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

11:15-12:15 Internfeminism

Passet kommer handla om hur man kan använda sig av internfeminism som ett verktyg för att stärka organisationen och rörelsen.

Vi kommer beröra ämnen som separatism, kvotering och byggandet av politiska förebilder. Passet kommer börja med en kort genomgång av vilken feministisk teoribildning Ung Vänster har använt sig av för att forma sitt arbete kring internfeminism. Sedan kommer vi föra en diskussion mellan deltagarna där de kan dela med sig om sina reflektioner.

12:30-13:30 Lunch

13:30-15:30 Om Marx och mänskliga rättigheter

Många politiska kamper handlar om rättigheter. Alltsedan den franska revolutionen har exempelvis arbetarrörelsen, kvinnorörelsen, medborgarrättsrörelsen och de antikoloniala rörelserna alla kritiserat det rådande samhället genom att göra anspråk på mänskliga och medborgerliga rättigheter. Men det är inte bara progressiva rörelser som har ställt sig bakom dessa krav. Även George W. Bush ville sprida mänskliga rättigheter när han beordrade invasionen av Irak 2003. Betyder detta att mänskliga rättigheter bara är falskt medvetande och en ideologi som vänstern borde överge?

Föreläsningen tar sig an denna fråga genom att undersöka Marx kritik av mänskliga rättigheter. Marx tänkande är mångbottnat och ger oss därför goda möjligheter att diskutera vilka möjligheter och begränsningar som följer av en politisk kamp som är rotad i krav på olika former av rättigheter.

15:45-16:45 Identitetspolitik eller marxism

Debatten inom vänstern om ”identitetspolitik” har varit högröstad, men sällan klargörande. Det är ofta oklart vad som ska menas med identitetspolitik och i vilken utsträckning den egentligen skiljer sig från olika former av traditionell marxism. En vanlig (miss)uppfattning är att identitetspolitik bara är en samlingsbeteckning på den egna kamp som förtryckta grupper för.

Förtryckta grupper har kämpat i hundratals år, långt innan vissa postmodernistiska teorier som identitetspolitik blev fashionabla. Deras – vår – kamp kan därför inte reduceras till att vara lika med ett visst förekommande perspektiv.

17:00-18:00 Solidaritet och klasskamp, för vem?

Workshop i smågrupper och en gemensam diskussion om vad vi kan göra nu och i framtiden, vad är klasskamp och solidaritet idag?

18:00-19:00 Middag och baren öppnar

19:00-20:30 Barrikadsamtal ”Hur bygger vi barrikaderna?”

Panelsamtal med aktivister från Allt åt alla, SUF Göteborg, Förbundet Arbetarsolidaritet, Göteborgs LS av SAC, Ung Vänster Göteborg och Bohuslän och Arbetarmakt.

21:00-2:00 Marx Lovers Drinking Club med kvinnliga DJ:s på Andra långgatan 20

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *