Allt stöd till soparbetarnas strejk!

Strejkande soparbetare

Tisdag 4 juli gick soparbetarna på Reno Norden ut vild strejk. Anledningen är att företaget vill sänka lönerna för arbetarna med 5-10 000 kronor i månaden. Detta vore innebörden av att arbetarna skulle övergå från sitt nuvarande lönesystem, som ger dem större kontroll över arbetet, till månadslön.

Reno Norden hävdar lögnaktigt att soparbetarna tjänar 40-45 000 kronor månaden. I själva verket ligger snittlönen på omkring 36 000 kr. Det är mer än för många andra grupper, men det är för ett väldigt tungt, smutsigt och ofta illaluktande arbete, och ungefär lika mycket som rörmokare och mattläggare får. Vi bör också nämna att upphandlingarna i Stockholm sker på fem år, vilket innebär att soparbetarna vart femte år kan ställas inför en ny arbetsköpare som inte har någon skyldighet att anställa dem. Detta innebär givetvis en grundläggande osäkerhet, och det åtföljs ofta av försök att sänka lönerna.

Den direkt utlösande faktorn till strejken var att företaget med hjälp av inhyrda kontrollanter satte igång med den nyckelinventering som de har krävt. Planen är att alla nycklar ska märkas upp med vart de går. Detta kan låta rimligt, men i den faktiska situationen av otrygghet och där arbetsköparen vill sänka lönerna och urholka rättigheterna gör arbetarna rätt som håller hårt i sin yrkeskunskap som gör att de blir svårare att ersätta och därför lättare kan ta strider som denna.

Det meddelades att samtliga strejkande arbetare hade fått sparken, vilket sedan dementerades – men uppenbart är att det är ett hot som hänger över dem. Reno Norden har också stämt arbetarna på 5000 vardera till AD.

De strejkande soparbetarna har följande krav för att återgå till arbetet:
*Stoppa nyckelinventeringen
*Inga löneavdrag eller stämningar mot sopgubbarna.
*Ingen ska avskedas.
*Samma lönemodell som används i dag ska fortsätta gälla. Nu och efter den 1 oktober när de nya entreprenadkontrakten börjar gälla.
*Samtliga miljöarbetare som nu jobbar på företaget Liselotte Lööf ska få möjlighet att följa med över till Reno Norden, när Reno Norden tar över efter Liselotte Lööf den 1 oktober.


Hela arbetarrörelsen måste stödja soparbetarnas kamp!

Det går att peka på mer underbetalda grupper, men det vore idiotiskt att tro att exempelvis vårdbiträden skulle gynnas av att soparbetarnas löner sänktes. Tvärtom är det bra för alla arbetargrupper att vissa går täten och tar striden för sina rättigheter. Det har ofta varit så att relativt välbetalda – i förhållande till mer underbetalda, inte förhållande till jobbet de för – grupper har gått i spetsen och därmed röjt väg för bredare skikt av arbetare. För att ta ett exempel till gruvarbetare ofta de grupper som har relativt bra betalt, men som också är bland de mest stridbara, och som har inspirerat andra arbetargrupper till kamp. Gruvstrejken i Sverige 1969 är ett närliggande exempel. Problemet för de mest underbetalda arbetarna är inte att de som har det relativt lite bättre ställt går ut i kamp, utan att så få överhuvudtaget tar striden. Dessutom skulle en seger för arbetsköparen i det här fallet verkligen göra soparbetarna underbetalda. En seger för Reno Norden skulle vara en seger för hela arbetsköparsidan, och uppmuntra ytterligare attacker, en seger för soparbetarna är en seger för soparbetarna blir en seger för arbetarklassen. Frågan är så enkel. Hela arbetarrörelsen borde ställa sig bakom soparbetarnas krav

Jens-Hugo Nyberg

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *