REVOLUTION USA: Seger åt de strejkande arbetarna i Chicago

Arbetarmakts nyhetsbrev nummer 288 (24/08) – 081216

Den fjärde december fick ungefär 250 arbetare vid Republic Windows and Doors fabrik i Chicago veta att fabriken skulle läggas ned. De tog då det modiga beslutet att ockupera sin arbetsplats. Rupa Shenoy, reporter för nyhetsbyrån AP, skriver att arbetarna med stor majoritet röstade för att ockupera fabriken tills de får de avgångsvederlag och den semesterersättning som de anser att arbetsgivarna är skyldiga dem.

Tidningen Chicago Tribune skriver vidare att Bank of America, som är företagets huvudsakliga kreditgivare, vägrade att utöka krediter till fabrikens driftkostnader efter att företaget hade rapporterat lägre försäljningssiffror än väntat. Företaget drog då snabbt ned på alla utgifter, och bröt således mot en lag i Illinois som stipulerar att arbetare måste få vetskap om nedläggningar av företag sextio dagar innan det sker – något som ger ytterligare styrka åt arbetarna, speciellt om de skulle vilja dra företaget eller banken inför domstol, om de inte viker sig för arbetarnas krav.

REVOLUTION ställer sig helt bakom de militanta arbetarna i Chicago. Deras orädda agerande skänker inspiration åt miljontals amerikaner som letar efter ett sätt att göra motstånd mot kapitalisternas ökande attacker. För att strejken ska leda till en fullständig seger, och det snabbt, är arbetarsolidaritet nu absolut nödvändig. Det är hela den amerikanska arbetarklassens plikt att stödja fabriksockupationen i Chicago på alla möjliga sätt. Sådana här händelser ger en djupare förståelse för klassfrågan och utgör ett utmärkt tillfälle att sprida revolutionärt, socialistiska idéer. Det finns dock möjliga hinder på vägen till seger för de strejkande.

Ledningen för facket United Electrical Workers, som organiserar arbetarna på fabriken, står visserligen bakom ockupationen, men det innebär inte att man kan vara säker på att de inte kommer att svika kampen längre fram. Arbetarna får inte lita blint på den fackliga ledningen i sin kamp mot fabriksledningen och banken. De bör stå bakom facket när det aktivt arbetar för deras mål, men om den fackliga ledningen går med på överenskommelser som går emot dessa måste de stå redo att själva leda strejken. De måste förbereda sig genom att bilda en demokratiskt vald strejkkommitté som drar in alla arbetare vid fabriken och som har ett ledarskap som står under direkt kontroll av medlemmarna.

Detta kan betyda början på en helt ny tid för den amerikanska arbetarklassen, en tid med många, militanta strejker. Leah Fried, organisatör för elektrikerfacket, har sagt att “vi gör något vi inte har gjort sedan 1930-talet, så vi försöker få det att funka”. Det är sannerligen dags att återuppväcka vårt klassmedvetande och behovet av att aktivt motstå kapitalisternas angrepp. En seger för arbetarna i Chicago är en seger för hela arbetarklassen!

REVOLUTION USA