Muslimska brödraskapet till angrepp mot egyptiska socialister

Vi skrev i går om kampen för en demokratiskt vald och suverän konstituerande församling i Egypten, som ett alternativ både till president Mursis nya författning och till de rester av den gamla diktaturen som fortfarande finns kvar i statsmaskineriet.

Artikeln betonade vikten av att bygga ”arbetarnas och folkets miliser för att avvärja angrepp från polisen och den gamla regimens gäng, liksom Brödraskapets och fascistiska islamisters anhängare”, och varnade också för att bygga ”strategiska block” med islamisterna, vilket vissa vänstergrupper i Egypten försökt:

Händelserna på senare tid har visat hur fullständigt fel det var av Egyptens Revolutionära Socialister (medlemmar i Internationella Socialistiska Tendensen) att ge ”kritiskt stöd” till Mohammed Mursi och Muslimska Brödraskapet i presidentvalet. Deras rättfärdigande av det med att han var ”mindre ond”, eller ”revolutionens konservativa ansikte”, och deras slutsats att avsättningen av Tantawi och högsta armérådet utgjorde en seger för revolutionen, var ett grundläggande brott mot revolutionära principer.

Mursi och Brödraskapet representerar inte i något som helst avseende den egyptiska revolutionen. Oavsett det hjältemod och den hängivenhet för revolutionen som enskilda unga islamister eller islamistiska ungdomsgrupper visade i januari 2011 och vid olika tidpunkter sedan dess, representerar deras ledare och partier ett av kontrarevolutionens ansikten. De var inte ett mindre ont än Tantawi, eller högsta domstolen, eller byråkraterna i NDC. Eftersom de alla var gamla, försvagade och komprometterade krafter, var det faktiskt mindre risk att de skulle inleda kontrarevolutionen. Mursi och salafisterna var och förblir, just på grund av sin större folkliga bas, kontrarevolutionens spjutspets.

När protesterna mot Mursi och hans islamistiska regim nu ökar, har vi fått en tragisk påminnelse om varför Egyptens salafister verkligen kan beskrivas som ”kontrarevolutionens spjutspets”: i den egyptiska tidningen al-Ahrams liveblogg från onsdagens protester rapporteras att en medlem i Revolutionära Socialister har dödats av angripare från Muslimska brödraskapet. Revolutionära Socialister skriver enligt tidningen på sin Facebook-sida:

Vi sörjer Taha Magdy, som dödades av Brödraskapets banditer. Vi står redo att erbjuda hundratals martyrer för revolutionen.

Sammanlagt sex människor ska ha dödats, och 450 skadats, under nattens protester. Enligt flera nyhetskällor ska även Mirna Emad, medlem i Socialistiska folkliga allianspartiet, finnas bland de döda.

Man kan inte annat än beundra Revolutionära Socialisters mod, och vi sänder vår djupt kända solidaritet och kondoleanser till partiet och Taha Magdys nära och kära. Mursis och Brödraskapets våld mot aktivister måste fördömas. Alla socialister i Sverige bör följa utvecklingen i Egypten noga – i ett av den ”arabiska vårens” hemländer pågår nu en kamp som angår alla, i Mellanöstern och världen.

SW