Kainat får stanna (tills vidare)! Hundratals demonstrerade i Rinkeby

#låtkainatstanna

Hundratals demonstrerade i Rinkeby under parollen: Låt Kainat stanna!

Hundratals demonstrerade i Rinkeby under parollen: Låt Kainat stanna!

Inför demonstrationen mot Migrationsverket planerade deportation av 16-åriga Kainat till Pakistan meddelade verket att de, trots allt, inte kommer att avvisa henne nu. Demonstrationen hölls naturligtvis ändå – Kainat och hennes mamma har inte fått permanent uppehållstillstånd, och många andra hotas också av avvisning.

Se Arbetarmakts video från demonstrationen här.

Tidigare under veckan nåddes vi av nyheten att 16-åriga Kainat och hennes mamma skulle utvisas till Pakistan. Detta trots att hon hotades att giftas bort mot sin vilja med en äldre man. De hade flyttat till Sverige just för att slippa detta. Mannen som mamman gifte sig med dog dock sedan, och detta blev för Migrationsverket en bra förevändning att skicka tillbaka dem till Pakistan. Som deras vana är brydde sig Migrationsverket inte om att Kainat och hennes mamma nu har ett liv i Sverige, eller att Kainats morbror, numera familjens överhuvud i Pakistan, säger att hon kommer att giftas bort när hon kommer tillbaka. Varför bry sig om människoöden och förstörda liv när man kan deportera? förefaller vara Migrationsverkets motto.

Anledningen till att nyheten om den hotande utvisningen spreds så snabbt var att Kainats vänner och klasskamrater engagerade sig så i frågan, och många andra, som insåg att saken var helt absurd hakade på.

En demonstration var utlyst till idag, fredag 14 februari. Innan dess backade Migrationsverket. Kainats och hennes mamma har inte fått permanent uppehållstillstånd, men de kommer åtminstone inte att utvisas nu. Detta är ett tydligt exempel på att kamp lönar sig. Tack vare att Kainats klasskompisar drog igång en sådan effektiv kampanj, och fick upp ögonen på folk för vad Migrationsverket tänkte göra så får de stanna – om än bara tillsvidare, än så länge.

Demonstrationen för Kainat hölls ändå som planerat. Dels har de ju inte fått permanent uppehållstillstånd, och dels finns det många andra – som demonstrationens konferencier Ailin Mi förklarade – inte får sådant stöd och uppbackning som Kainat, utan utvisas mera i det tysta.

Snyggaste plakatet!

Snyggaste plakatet!

Flera hundra personer samlades på Rinkeby torg. I täten stod Kainats klasskompisar och Street Gäris, som hjälpte till att organisera. Kainat var där, hennes advokat höll tal, klasskompisar höll tal, och hundratals andra som gemensamt hade bidragit till att vinna striden för att Kainat och hennes mamma skulle få stanna skanderade: Låt Kainat stanna! Arbetarmakt-medlemmar på plats delade ut vårt flygblad, som går att läsa nedan.

Jens-Hugo Nyberg


Stoppa alla deportationer! Öppna gränserna!

LÅT KAINAT STANNA!

När den man Kainats mamma gifte sig med dog såg Migrationsverket det som en bra ursäkt för att skicka tillbaka Kainat och hennes mamma till Pakistan. Att Kainat där ska bli bortgift och kanske könsstympad ser dock inte Migrationsverket som något problem. Myndigheterna har ju inte hotat henne, bara enskilda personer.

Innan Kainat har vi hört om 18-åriga Sara, som i slutet av januari skulle utvisas till Etiopien, ett land hon inte bott i på sex år, efter att det hade upptäckts att hennes pappa inte var hennes biologiska far. Samma vecka kunde vi läsa att föräldralösa Mai, också 18 år, skulle utvisas till Vietnam, där hon inte känner någon. Att Kainat, Sara och Mai ett hem, en familj, skola, vänner, ett liv här tycker de ansvariga på Migrationsverket spelar mindre roll.

Vi i Arbetarmakt tycker inte att bara de som har funnit sig tillrätta i Sverige, som har avklarat det mesta av sin skolgång och kan förväntas bli lönsamma medborgare ska få stanna – även om det är intressant att även lyfta fram dessa fall för att belysa det absurda i Sveriges deportationspolitik. Vi anser att de ekonomiska och sociala problemen som finns har sin grund i det kapitalistiska systemet, överklassen som tjänar grova pengar på det och högerpolitiken som de driver fram. Orsaken till nedskärningar, arbetslöshet och social utslagning är inte arbetare och fattiga – oavsett om de ursprungligen kommer från Sverige eller andra länder. Det saknas inte pengar och resurser i samhället. Exempelvis delar de svenska storbankerna ut 45 miljarder kronor till aktieägarna i år. Detta är dessutom bara en liten del av de stora vinster som bara kommer ett fåtal till del.
Arbetarmakt är emot alla deportationer. Vi anser att alla som kommer hit, vare sig de har flytt från krig, förtryck, fattigdom eller annat elände, ska få stanna, och bo och jobba här som vem som helst, med samma politiska rättigheter. För att detta ska funka på bästa sätt kommer vi att behöva enas mot det verkliga problemet: direktörerna, riskkapitalisterna och högerpolitikerna. Med ett samhälle som är inriktat på gemensamma behov, och inte på att ett fåtal ska få allt högra vinster, och om det stora överskott som finns hos ett fåtal omfördelas, skulle det inte vara ett problem om vi blev flera människor här. Arbetarmakts svar är därför:

  • Stoppa alla deportationer! Mobilisera för att fysiskt stoppa polisen från att utvisa!
  • Öppna gränserna!
  • Papper och fulla politiska rättigheter till alla flyktingar och papperslösa!
  • Integrera alla papperslösa i fackföreningarna, med fulla rättigheter
  • Gemensam klasskamp mot överklassen och högerpolitiken
  • En ordentlig omfördelning av samhällets resurser. Konfiskera stora förmögenheter och vinster. Kraftig utbyggnad av den offentliga sektorn.

Arbetarmakt