Fördöm attacken mot Charlie Hebdo!

paris-attack-charlie-hebdo

Det mesta pekar i nuläget på att den dödliga attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo har utförts av personer med kopplingar till den islamistiska extremhögern. Det är självklart att aktionen i sådana fall i grund och botten inte handlar om satiren i sig självt. Grupper som Al- Qaida och IS bedriver en politisk kamp för att försvara traditionella hierarkier och maktägande eliter i de muslimska samhällena, en kamp som de för med hjälp av religiös extremism. I den mån de motsätter sig imperialisterna så är det inte för att de fattiga massorna drabbas utan för att lokala kapitalister och småborgare hotas att konkurreras ut av det internationella storkapitalet. Den liberala demokratin tål de inte därför att den, trots sina begränsningar, ger ett utrymme åt arbetarklassen och socialt förtryckta grupper (kvinnor, minoriteter) att organisera sig och höras. För att bevara de traditionella eliternas makt i den muslimska världen så eftersträvar Al-Qaida mfl en totalitär stat byggd på massterror mot arbetarklassen, vänstern och socialt förtryckta. Det är därför de måste benämnas som fascister.

Attacken i Paris passar väl in i en strategi som är välbekant från islamisternas sida i Irak och Syrien. Samvetslöst slödder genomför blodiga attacker mot civila mål i syfte att elda upp maximala känslor av hat och hämnd mot (sunni)muslimerna som helhet. Al-Qaida och IS vill att vanliga muslimer ska förnedras, attackeras och helst dödas. De vill skapa rädsla och hat hos muslimerna för att kunna stiga fram som den enda kraften kapabel att försvara muslimerna mot en mordisk fiende. Om det inte finns en uppenbart mordisk fiende så måste den skapas genom provokationer. Denna strategi har haft vissa framgångar, från deras morbid utgångspunkt sett, då den lyckats skapa inbördeskrig och hat mellan folkgrupper i Mellanöstern.

Till bilden hör att massorna i de muslimska samhällena, i Mellanöstern och i hela tredje världen faktiskt har en dödlig fiende i imperialismen. Dels för att imperialisternas utsugning och plundring skapar en misär som både förstör och släcker liv. Men också för att de mer direkt dödar genom invasioner (Irak, Afghanistan) och genom stöd till militärkupper och högerinriktade diktaturer. Detta är ett faktum som de islamistiska fascisterna utnyttjar i sin propaganda, även om de som sagt i grunden vägleds av andra skäl att vara emot imperialisterna. I detta sammanhang måste vi förstås påminna om just den franska imperialismens blodiga meritlista. Attentatsmännen mot Charlie Hebdo var amatörer i jämförelse med de franska kolonialherrar och militärer som slaktat miljontals människor i sina kolonier. Den 17 oktober 1961 dödade den franska polisen mellan 70 och 200 algerier i Paris som deltog i en helt fredlig demonstration mot Frankrikes krig mot den algeriska självständighetsrörelsen. Demonstranter slogs b.la. medvetslösa och slängdes ner i Seine för att drunkna. Först 1998 tog den franska staten på sig skulden för detta men har aldrig gått med på fler än 40 dödade. Detta ska kommas ihåg när dessa mördare och hycklare nu gastar i högan sky om demokrati och yttrandefrihet.

För socialister är det självklart att fördöma attacken mot Charlie Hebdo. Den har sin bakgrund i en önskan att riva upp alla friheter som vänstern och arbetarklassen har slagits hårt för. Den riskerar att öka på just de motsättningar som både franska fascister och islamister trivs i. Frågan är hur den utvecklingen kan stoppas? Vägen framåt ligger i att ena arbetare och förtryckta över alla religiösa, kulturella och nationella gränser i ett gemensamt försvar för det demokratiska utrymmet i samhället. Men det demokratiska utrymmet hotas inte bara av Al-Qaida och IS. Det hotas ännu mer av imperialisterna, den repressiva kärnan i den borgerliga staten (polisen, säkerhetspolisen, militären) och av västvärldens egna högerextremister som Front National. Därför är det helt otillåtet för vänstern och arbetarklassen att förena sig med dessa fiender inom ramen för någon sorts “nationell “, “demokratisk” eller “anständig” enhet. Detta är att gå i islamisternas fälla. Detta är att stärka de krafter som faktiskt bedriver ett chauvinistiskt förtryck mot b.la. muslimer. Det är bara den internationella arbetarsolidariteten som kan rycka undan mattan för sekteristiska motsättningar genom att kompromisslöst bekämpa allt förtryck.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *