Stockholm: Turkiska “nationalister” manifesterade och visade öppet sin fascism

Här görs det fascistiska vargtecknet. Grå vargarna är direkt ansvariga för hundratals mord på vänsterfolk

Här görs det fascistiska vargtecknet. Grå vargarna är direkt ansvariga för hundratals mord på vänsterfolk

Erdogans krig mot kurderna kommer oundvikligen att ha konsekvenser i den kurd-turkiska exilen och för vänstern i Europa. Ett resultat är att de turkiska fascisterna kommer att agera mer aggressivt bland annat i Sverige. Det är inte bara ett problem för kurder och vänsterinriktade turkar, utan för alla som står för arbetarrörelsen, antirasism, nationella rättigheter och demokratiska rättigheter. I söndags (13 september) samlades turkar på Sergels torg i Stockholm för en till synes nationellt inriktad manifestation, men som snabbt visade sitt rätta chauvinistiska och våldsamma tryne.

Till en början samlades ett hundratal turkar draperade i turkiska flaggor. Ganska snart växte manifestationen till att omfatta gissningsvis 500 personer. Redan från start var stämningen dov och hotfull och det draget förstärktes ju mer folk som anslöt. Det stod i kontrast till de officiella talen, som bäst kan beskrivas som totalt absurda. Talarna försökte genomgående framställa det hela som ett evenemang för fred, demokrati och syskonskap mellan turkar och kurder. Till exempel gjorde flera trevande försök att få igång slagordet “turkar och kurder är bröder”. Men av någon anledning ville det aldrig riktigt ta sig.

Däremot blev det stormande bifall varje gång talarna gick till attack mot PKK och HDP. Från podiet framställdes den turkiska armén och polisen som missförstådda pojkar som bara försöker skapa fred medan HDP uppmanar till beväpning och krig helt utan anledning. För den som lyssnade till talen så framgick efter ett tag att den “fred” som manifestationens arrangörer tänkte sig går via ett upptrappat och totalt krig mot PKK och HDP. Först ska kurdernas organisationer krossas, sen kommer en fred under järnhäl. Det var det någotsånär inlindade innehållet. Ren chauvinistisk krigspropaganda, med andra ord.

Ju längre manifestationen fortskred, desto mer visade den sin sanna natur. Det dröjde inte länge förrän ett stort antal av deltagarna gjorde det ökända vargtecknet, den turkiska extremhögerns motsvarighet till Hitlerhälsningen (precis som många twittrare så påpassligt noterade kanske dessa fascister borde åtalas för kulturell aproppriering, eftersom vargtecknet är väldigt likt heavy metalkulturens pekfinger och lillfinger upp i luften). Vargtecknet är de Grå vargarnas symbol, det vill säga en hälsning som används av en fascistisk gruppering som är betydligt mer våldsam än Europas nynazister. Grå vargarna är en “ungdomsorganisation” knuten till Nationella aktionspartiet, förkortat MHP. MHP är ett ultranationalistiskt och rasistiskt parti som låter sin ungdomsorganisation sköta den praktiska sidan av saken – det vill säga den fysiska terrorn. Grå vargarna ligger sedan 1970-talet bakom hundratals riktade mord på vänsteraktivister. Det är deras aktivister som har utgjort stommen i de senaste veckornas pogromer mot kurder i Turkiet. Den här organisationen hyllades massivt av manifestationens deltagare i Stockholm.

Här försöker högermobben göra ett utfall mot kvinna med PKK-flagga. Men möts av en raket.

Här försöker högermobben göra ett utfall mot kvinna med PKK-flagga. Men möts av en raket.

Högerpacket, Grå vargar och diverse löst folk, visade sig vara på helspänn inför möjligheten att få gå till attack. Det räckte att en ensam turkisk kvinna visade en PKK-flagga på trapporna ner till plattan för att två tredjedelar av manifestationen skulle rusa mot henne i uppenbart syfte att lyncha henne. Arrangörerna förstod att det inte skulle rimma så väl med den fasad de försökt måla upp så de gjorde sitt bästa för att trycka tillbaka den rasande massan av fascister och rasister som skrek att kvinnan skulle dö och att PKK ska krossas. Som svar på försöket till angrepp fick högerpacket smaka på en bengal som skickades ner blad dem. När en man började skrika slagord kastades flera flaskor mot honom. Flaggor och slagord räckte alltså för att Grå vargarna skulle visa sina verkliga intentioner.

När den tillståndsgivna delen av deras manifestation var över omgrupperade sig fascisterna och försökte komma åt den kurdiska motdemonstrationen. Ett knappt hundratal PKK-sympatisörer hade samlats med fanor. Där fanns också svenska antifascister och vänsteraktivister. Polisen hade stängt in motdemonstrationen på Klarabergsgatan och där rusade en grupp högerextremister fram och försökte angripa kurderna. De pressades tillbaka efter visst handgemäng, dels av polis och dels av aktivister. Bland annat gick en kurdisk kvinna till motangrepp med ett paraply. Tyvärr blev hon nersparkad och fick föras bort med ambulans.

Bland de fascister som stod runt omkring hördes slagord som är typiska för den här sortens folk. T.ex. “horungar, ni kommer aldrig att få ett land”. En del av dem sprang runt och försökte utöva påtryckningar på polisen att angripa kurderna. De var uppenbart frustrerade över att inte kunna återupprepa vad deras folk har gjort i Tyskland de senaste dagarna. I Hannover i Tyskland försökte de knivdöda en kurdisk aktivist genom att hugga honom i halsen. I Bern i Schweiz körde de in med bil i en demonstration och skadade många.

Så småningom tunnades högerleden ut och polisen erbjöd den kurdiska motdemonstrationen att köra tillbaks dem i en buss. Detta vägrade de dock, istället gick de i samlad tropp från platsen. Den här gången var inte styrkeförhållandena till vänsterns fördel. Vi måste se till att de är det nästa gång.

Peter Larsson

Se även sammanställningen av vår liverapportering från protesterna.

Medan de turkfascistiska krigshetsarna får hållas går polisen till angrepp och stänger in den kurdiska motdemonstrationen

Medan de turkfascistiska krigshetsarna får hållas går polisen till angrepp och stänger in den kurdiska motdemonstrationen

4 Comments

  1. Azad
  2. Bozz
  3. Serhildan
  4. sthlm02

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *