Den ryske socialisten Boris Kagarlitskij, som greps av ryska staten i juli, har släppts fri, enligt danska Socialistisk Information.
Kagarlitskij fängslades i juli i år anklagad för att ”rättfärdiga terrorism”. Glädjande nog har han nu släppts fri, enligt beslut i en militärdomstol den 12 december. Det rörde sig om en kommentar på Youtube om bombningen av bron till Krim. Rättegången tog bara två dagar och Kagarlitskij befanns skyldig. Han dömdes dock bara till böter. Kagarlitskij var tidigare redaktör för medieplattformen Rabkor (Arbetarkorrespondenten) och domstolen förbjöd honom att vara redaktör för några som helst medier eller hemsidor i tio år. Åklagaren krävde fängelse i fem och ett halvt år, men straffet blev betydligt mildare.
Efteråt kommenterade Kagarlitskij den lindriga domen med att han är mer känd än andra som anklagats för samma sak. Det ryska antikrigsmediet Posle konstaterade efter domen att den ”är ännu ett bevis på värdet av solidaritetskampanjer och engagemang i offentligheten. Många människor jorden runt, från förbipasserande i Paris till den brasilianske presidenten Lula da Silva, har uttryckt stöd för Kagarlitskij, flera namninsamlingar organiserades, många deltog i manifestationer vid ryska ambassader och uppmanade sina meningsfränder att stödja saken.”
Posle meddelar också att aktivisten Lev Skorjakin från Vänsterblocket också släppts efter att ha suttit häktad. Han hade förts bort från ett fängelse i Kirgizistan och mot sin vilja förts över till Ryssland den 18 oktober. Skorjakin, som är anarkist, flydde förra året till Kirgizistan när han fått reda på att han skulle gripas. Han hade fått humanitärt skydd i Tyskland och skulle lämna Kirgizistan när han stoppades och fördes till Ryssland. Skorjakin dömdes för ”huliganism”, men även han släpptes efter att ha fått ett bötesstraff.
Vänstern måste fortsätta att hålla sig informerad om repressionen mot vänstern i Ryssland och vara beredd att organisera protester. Kagarlitskijs fall visar verkligen vikten av solidaritetskampanjer. Arbetarmakt och våra kamrater i andra länder deltog i de protester som organiserades på många håll, bland annat med en protest utanför ryska ambassaden i Stockholm.
POM
Foto på förstasidan: Skilpaddle, KagarlitzkyBY, CC BY-SA 3.0