The Talkback: Palestina – diskussionsmöte på nytt sätt

Foto: Parabol Press

Fredag den 26 januari arrangerades på Teater Tribunalen i Stockholm ett nytt sorts diskussionsmöte, med inspiration från Venezuela. Formatet kallas ”talkback”, och är tänkt att återkomma även om andra ämnen.

Den här gången var temat det på allas läppar: det pågående folkmordet i Palestina. Upplägget handlade om hur media beskriver händelserna. På en skärm på scenen visades först ett citat eller videoklipp från den senaste tiden – det kunde vara Tobias Billström som beskrev de brutala israeliska angreppen som ”proportionerliga”, en artikel om Kofias Demonstrationssång eller en SvD-ledare om parollen ”From the river to the sea, Palestine will be free”. En expert i taget presenterade ett sådant nyhetsklipp – och bemötte det sedan. Kajsa Ekis Ekman, Parabol Press, agerade moderator.

Caroline Lund, doktorand i internationella fredsstudier, som själv arbetat på plats i Palestina, diskuterade just parollen ”från floden till havet”, som av borgerliga skribenter nu beskrivs som ”antisemitisk”. Sakligt gick hon igenom vad parollen faktiskt handlar om – en sekulär, demokratisk stat för alla invånare i Palestina, och påpekade också att ledande israeliska ministrar nu använder samma tankegång, men då i meningen ett Storisrael där araber inte har någon plats. Kanske, menade hon, förstår de parollen som en uppmaning till folkmord eftersom det är just så de själva menar när de använder den.

Nayla Esteitie, specialist i barnmedicin, pratade tillsammans med en representant från Academics for Palestine om Kofias Demonstrationssång, även känd som ”Leve Palestina”, och hur den i SVT felciterats för att få en sång om palestinsk kamp i historien att framstå som mer hotfull, och dessutom beskrivits som ”proggrörelsens romantiserade kampbild” av palestinierna, tydligen utan att journalisten förstått att den är skriven av en palestinier.

Yosef al-Khatib, själv bördig från Gaza, pratade i ett personligt inlägg om uppväxten där, minnen från en barndom och förståelsen av att det är sionismen, inte judar, som är fienden. Detta utifrån ett tal av Ulf Kristersson om antisemitism.

Även Kristofer Lundberg, Vänsterpartiet, talade – välbehövligt om behovet av att koppla samman kampen mot nationellt förtryck i Palestina med en socialistisk, revolutionär kamp – och poeten Håkan Julander läste en dikt till minne av Refaat Alareer, palestinsk akademiker som nyligen mördades av Israel för sina ord mot ockupationen.

Kvällen arrangerades av Parabol press, Teater Tribunalen, Jerusalemkommittén och Dissidentklubben. Ett vällovligt initiativ, som fick oss som deltog att känna oss lite mindre ensamma i den ilska och uppgivenhet man ofta kan känna inför mediernas enade front av – mer eller mindre medvetna – sympatier för Israel och försök att göra det som nu utreds som folkmord till en anonym ”konflikt” mellan två jämbördiga parter, varav de ena ständigt beskrivs som terrorister. Här gjordes det tydligt att det i ockupationen, kriget och folkmordet i Palestina finns förtryckare och förtryckta. Vi hoppas på fler liknande arrangemang framöver, som ett alternativ till demonstrationernas kortare, flammande appelltal och mer sömniga föreläsningar.

Redaktionen