Inför 8 mars: Hela lönen halva makten!

Ur Arbetarmakts nyhetsbrev nummer 3 (03/99) – 990307

Det var den socialistiska kvinnorörelsen som 1910 tog initiativet till att göra 8 mars till en internationell kvinnodag. Att dagen fortfarande är värd att uppmärksammas visas inte minst av situationen i det som påstås vara ett av de mest jämställda länderna i världen, Sverige.

Ett tydligt exempel är löneskillnaderna. Förra året arbetade 55 % av alla yrkessysselsatta kvinnor i yrken med mindre än 15.000 kronor i genomsnittlig månadslön. Motsvarande siffra för män var 20 %. Bara 10 % återfanns med mer än 20.000 i månadslön.

Till detta kommer alla de försämringar som kvinnor drabbats av under de senaste åren.

Så kommer det att förbli trots lagstiftning, jämställdhetsombudsmän och feminister i såväl riksdag som regering om inte den stora majoriteten av kvinnor tar strid för sina villkor.

Ingen lagstiftning i världen kan ersätta kraften hos en massrörelse av kvinnliga arbetare, tjänstemän och låginkomsttagare, styrd av medlemmarna och samlad kring klara och tydliga krav som utgår ifrån majoriteten av kvinnornas behov.

Inga proffsfeminister i världen kan ersätta en rörelse som betonar arbetande och arbetslösa kvinnors intressegemenskap med den stora majoriteten av arbetande och arbetslösa män, utan att för den skull sticka under stol med sina krav på solidaritet och aktivt stöd från dessa män.

Inga informella nätverk i världen kan ersätta kraften hos en demokratiskt organiserad rörelse där ledning och språkrör väljs av medlemmarna och är ansvariga inför dem. En rörelse som är förankrad på arbetsplatser, i skolor och bland arbetslösa kvinnor, bland invandrarkvinnor.

Idag är det fullt möjligt att lägga grunden till en sådan rörelse genom att försöka samla alla de tusentals kvinnor som idag deltar i eller är beredda att delta i kampen för arbete och drägliga livsvillkor.

En sådan rörelse skulle också fungera som en klar vattendelare mellan å ena sidan de ”feminister” som är beredda att låta ”Marknadens” direktörer och spekulanter bestämma villkoren för majoriteten av kvinnorna och alla vi andra som ställer den stora majoriteten av arbetande och arbetslösa kvinnors intressen främst.

Om en sådan rörelse skapades skulle den kunna utgöra början till en kvinnorevolt i masskala.

  • Kräv att arbetarrörelsens organisationer tar strid för jämlikheten! Kräv att s och v ställer sig bakom en kämpande rörelse bland arbetarklassens kvinnor!
  • Ge kvinnor och andra förtryckta rätten att organisera sig i egna grupper inom arbetarorganisationerna för att försvara sina intressen!
  • Försvara kvinnors rätt till självförsvar!
  • Försvara rätten till abort!
  • Rätt till dagisplats åt alla, även för barn till arbetslösa!
  • Förkorta arbetstiden!
  • Försvara och bygg ut offentliga sektorn!
  • Lika lön för lika arbete!

”Patriarkatet och kapitalismen” är temat för det första numret av Marxistiskt Perspektiv. Tidskriften innehåller bland annat en längre text utgiven av FRKI – Förbundet för en Revolutionär Kommunistisk International (som är den internationella organisation som vi tillhör) – och artiklar om kvinnorörelsen idag. Tidskriften – totalt 100 sidor (A5-format) – kostar 35:- och kan beställas från adressen nedan.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *