Stockholms krögare och hotelldirektörer samlas på Berns i protest mot SAC 17 oktober

Vi uppmanar våra läsare att delta i och stöda SAC:s blockad mot Berns och den protest som nu organiseras mot festen på Berns den 17 oktober.

Vi samlas 19.00 för att stötta städarna och deras fackförening, i Kungsträdgården. Kom från när och fjärran. Från 19.00 till 00.00.

Facebook: http://www.facebook.com/event.php?eid=149433025098533&ref=mf

***

17/10 samlas gräddan av Stockholms krögare och hotellägare på anrika Berns salonger i en stor fest. De samlas för att protestera. Företagarna upplever sig nämligen vara en utsatt grupp. De sluter sig samman och samlar styrka mot sina fruktade motståndare – den egna disk- och städpersonalen.”Ett hot mot hela vår bransch”, säger SHR Stockholms ordförande Lars Sandberg.

De senaste åren har sjuhundra bemanningsanställda diskare och städare i Stockholm organiserat sig och börjat ställa krav. De respekterar inte branschens bulvansystem som går ut på att arbetet läggs ut på små oseriösa bemanningsföretag som snabbt går i konkurs när missförhållanden upptäcks, utan kräver ansvar av de restauranger och hotell där de arbetat.

De tillhör en grupp som är lätt att exploatera. De flesta är nyanlända invandrare, asylsökande eller papperslösa. På grund av okunskap om sina rättigheter och sin otrygga migrationsstatus har de svårare än andra att bekämpa missförhållanden – svarta löner, brott mot LAS, ATL, AML och MBL osv. För den som protesterar kan förlora jobbet och den som förlorar jobbet kan behöva lämna landet.

Behovet av en stark och solidarisk fackförening är därför större än hos andra arbetargrupper. Stockholms diskare och städare har lagt ner mycket arbete på att bygga upp en sådan förening, byggd på ideellt engagemang hos de som arbetar, utan fackpampar eller strejkförbud. I Stockholms Restaurang och hotellarbetarsyndikat fattas alla beslut direktdemokratiskt på öppna medlemsmöten en gång i veckan.

Diskarna och städarna varslar varje månad nya hotell och restauranger i Stockholm i blockad. Det mesta löser sig redan vid förhandlingsbordet. De innestående lönerna betalas ut, de får reglerade arbetstider eller rätt till sjukpeng och föräldraledighet. Det passar nämligen inte in med exploaterade arbetare som protesterar utanför de fina hotellens och lyxrestaurangernas entréer. I september vann de därför mot Riche, Sturehof och Papa Grappa.

I byggbranschen utkämpar Byggnads samma strid. I september varslade man byggföretaget MVB om blockad för att kräva ut lönerna för inhyrda polska byggnadsarbetare på bemanningsföretaget Metto Jumbi. Också där med framgång. Fastighets gjorde samma sak i Sala, där man fick en huvudentrepenör att betala ut den innestående lönen för de inhyrda städarna.

Kravet att den som hyr in arbetare skall ta ansvar för att de inte utnyttjas, sprider sig över landet. I en ny utredning om papperslösas rättigheter, föreslås det att detta förhållande skall införas i lag och både Byggnads och SAC kräver lagändringar i frågan. I Norge och Tyskland är det redan infört i lag.

Men i Sverige har krögarna och hotellägarna hittills sluppit undan. Och nu samlas de på Berns, som sedan 30 veckor är satt i blockad, för att kräva…ja vaddå? Man erkänner exploateringen av de inhyrda diskarna och städarna, men det är inte detta man vill lösa.

”Syndikalisternas aktioner drabbar ett företag som tecknat kollektivavtal och följer de regler och avtal som finns, för sådana företag borde det finnas ett skydd”, säger Eva Östling Ollén. Företagarna kräver alltså fortsatt ansvarsfrihet och skydd mot arga bemanningsanställda. Vad vill då SHR göra för att stoppa exploateringen i sin egen verksamhet? Det enda steget i denna riktning kommer från Berns själva. Man förespråkar välgörenhet. ”Till exempel att sätta upp någon fond för personer som behandlats illa av bemanningsföretag eftersom vi vet att det finns oseriösa bemanningsföretag” säger Berns VD Yvonne Sörensen Björrud inför festen.

Det kan tyckas konstigt. SHR vill protestera. Man kräver att företagare med kollektivavtal för fast personal bör slippa ansvar för missförhållanden hos sin inhyrda personal. Man är beredda att skänka en slant till de som drabbas av bulvansystemet, men det bör enligt SHR bestå. Egentligen är det inte konstigt alls. Hotellen och restaurangerna tjänar stora pengar på att utnyttjandet består. Då kan fortsätta hyra in superbillig och superflexibel personal. Det är bra affärer.

Vi lever i en underlig tid. Människor som flytt från elände i tredje världen exploateras och hunsas i Stockholms krogliv under kriminella villkor. Företagare som Berns VD, med över 100 000:- i månadslön, profilerar sig som offer som måste skyddas mot sin egen personal och deras fackföreningar.

Skatteverket konstaterar att bulvansystemet ger upphov till svarta löner och koppling till organiserad brottslighet såsom människo- och narkotihandel. Om detta talar inte SHR.

Vi uppmanar alla att sluta upp utanför Berns på företagarnas fest och visa att vi är många som är beredda att kämpa för mänskliga rättigheter, drägliga arbetsvillkor och en minskning av klassklyftorna.
– Även om det innebär ”bad business” för SHRs medlemmar.

För mer information:
http://www.berns.cc