Norrköping:
Manifestation för att hedra offren i Norge

Måndagen den 25:e juli hölls en manifestation i Hörsalsparken i Norrköping med anledning av de fruktansvärda händelserna i Norge. Manifestationen var anordnad av Norrköping Mot Rasism.

Närmare 400 personer slöt upp för att hedra offren för massakern på Utøya och för bombattentatet i Oslo. Många hade tagit med sig ljus och blommor som lades framför scenen. Manifestationen inleddes med en tyst minut.

Därefter blev det tal. Först ut var Klas Corbelius från Socialdemokraterna, följt av talare från Norrköpings LS av SAC, Arbetarmakt, Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet och SSU. Talen var förstås känslosamma, och fördömde inte bara attentaten, utan också de rasistiska stämningar som motiverade attentatsmannen. Nicholas från Arbetarmakt framhöll att attentatet var en riktad attack mot arbetarrörelsen, att arbetarrörelsen måste ta hotet på allvar. Han påpekade också att det inte alls bara är ljusskygga högerextremister som sprider de idéer som motiverade attentatet, utan att rasismen mot muslimer kan hittas långt upp i det rumsrena etablissemanget. Flera talare påpekade att det bästa sättet att hedra offren är att fortsätta kämpa mot högerextremism och rasism. Efter nämnda talare var scenen öppen och fler personer tog tillfälle att säga vad de tyckte.

Kvällens konferencier från Norrköping Mot Rasism tog tillfället i akt att uppmana till protester mot Sverigedemokraternas Ungdomsförbund, som ska demonstrera i Norrköping den 27:e augusti. Det blir ett tillfälle att sätta ner foten mot krafter som sprider sådana idéer som terroristen i Norge inspirerades av. Det är otroligt viktigt att bjuda motstånd mot högerextremismen när den visar sitt fula tryne!

Håll utkik på Norrköpings gator för mer information från Norrköping Mot Rasism inför den 27:e augusti!

Se ett TV-inslag från manifestationen här.