Välkommen till din psykos av Nanna Johansson (Galago 2012)

Lämpligt nog nämndes Nanna Johansson i DN samma dag som jag skrev det här. En artikel av Hanna Fahl (28/10) ställde frågan varför det saknas politisk satir i svensk tv, men framhöll Nanna Johansson, Liv Strömquist och Sara Granér som exempel på serietecknare som gör det desto bättre. Det har hon givetvis helt rätt i.

Nanna, uppger hon själv, började teckna som ett svar på alliansens seger i valet 2006 (se där – det fanns något positivt med deras seger trots allt, även om man fick leta ett tag), och har tidigare gjort albumen Fulheten och Mig blir du snart kär i. Förutom att teckna har hon bland annat haft en sjukt rolig blogg, (Fem bilder), som dock ligger nere nu, då hon istället skriver rejäla sågningar av idiotiska produkter för Nöjesguidens räkning. Hon har också gjort väldigt vassa radiokrönikor i Tankesmedjan.

Men åter till Välkommen till din psykos. Hennes vassa seriepenna driver med stereotyper om manligt och kvinnligt, bryter normer på oväntade sätt – gulliga djur som klottrar hora eller mobbar fula djur till exempel – eller är ibland bara absurd. Bland de många guldkornen finns en rejäl diss av snubbar som sitter på nätet och klagar på Megan Fox utseende, en snabbkurs i mode samt en ordentlig drift med påståenden om att våra pensionärer behandlas sämre än djur.

Min favorit är nog det definitiva svaret på Lasse Berghagens lama gamla ”förklaring” till varför han inte skriver mer politiska låtar: det går inte att rimma på Vietnam. Och ja, även Pär Ström får en liten släng av sleven. Det är roligt för det mesta, och stundtals helt briljant. Så läs Välkommen till din psykos. Just do it, som någon skofabrikör sa.

Jens-Hugo Nyberg