Zimmerman frikänd, men Marissa Alexander fick 20 år – Florida knappast en rättsstat

Helgens mest uppmärksammade dom var att George Zimmerman, kaptenen i medborgargardet i sitt bostadsområde, friades för mordet på 17-åriga Trayvon Martin. Zimmerman åberopade ”stand your ground”-principen, som innebär att man har rätt att man för att skydda sig har rätt att använda dödligt våld, utan att först ha försökt fly.

Nä jag är jetesnel, jag hade verkligen inget annat val än att skjuta ihjäl honom, han såg jätteskum ut

Nä jag är jetesnel, jag hade verkligen inget annat val än att skjuta ihjäl honom, han såg jätteskum ut

”Självförsvaret” i detta fall innebar dock att Zimmerman såg Trayvon Martin på kvällen 26 februari 2012, iklädd luvjacka, på väg hem efter att ha köpt godis. Zimmerman ansåg tydligen att en ensam, svart, 17-åring på hemväg utgjorde en fara för mer respektabla personer, som han själv, och ringde polisen och hävdade att Martin såg skum ut. Larmoperatören avrådde Zimmerman från att följa efter, men han var ju inte kaptenen för medborgargardet för intet, utan bestämde sig för att göra åt situationen (att en ensam, obeväpnad svart 17-åring med luvjacka alltså hade fräckheten att passera genom hand bostadsområde på vägen hem). Vad som hände därnäst är inte helt klarlagt – ja förutom att Zimmerman sköt ihjäl Trayvon Martin alltså. Zimmerman hävdade självförsvar – och hoppades att domstolen skulle bortse från att han var kraftigare, beväpnad, och att han på eget bevåg följde efter Trayvon Martin, som inte ens enligt Zimmerman hade gjort annat än att se skum ut fram till dess. Domstolen köpte så gärna resonemanget. Om den beväpnade kaptenen i medborgargardet säger att han var tvungen att skjuta ihjäl den obeväpnade 17-åringen – varför skulle vi betvivla det? Zimmerman hade visserligen vissa blessyrer, vilka tyder på att han först hade tänkt spöa Trayvon, som dock satte sig till motvärn, varpå pistolen kom fram. Trayvon Martin är död, och George Zimmerman går fri – även om en stor del av alla som inte har klansympatier misstänker att han är en jävla mördare.

Trayvon Martin sköts till döds - men det var visst inte olagligt i Florida

Trayvon Martin sköts till döds – men det var visst inte olagligt i Florida

Marissa Alexander

En som inte blev frikänd i Florida är däremot Marissa Alexander. Hennes make var en hustrumisshandlare, som upprepade gånger slog henne när hon var gravid, vilket var anledningen till att han hade fått besöksförbud. Men detta hindrade inte honom från att åter ge sig till att misshandla Marissa. Av förståeliga skäl var hon dock beväpnad, och sköt ett varningsskott. Också det förståeligt – om något var hon ju snäll som sköt bredvid honom. Riktigt så resonerade dock inte domstolen utan dömde Marissa Alexander till 20 års fängelse! Jag upprepar, för jag förstår om ni är förvirrade. Hennes make hustrumisshandlaren tänkte misshandla henne än en gång, hon var beväpnad – hon hade tillstånd att ha ett dolt vapen, och var tränad i att använda det – och sköt ett varningsskott, för att skydda sig. Detta gav henne 20 års fängelse. Alltså ingen plakett för att hon var en sådan fredlig medborgare att hon sköt in i väggen istället för direkt på gärningsmannen – utan 20 års fängelse. Uppenbarligen en helt absurd dom – att överhuvudtaget fälla henne för något hade varit sjukt, men hon fick alltså 20 års fängelse. Rätten till självförsvar gällde inte henne. George Zimmerman blev däremot frikänd. Det känns knappast långsökt eller konspiratoriskt att se sambandet mellan Floridas rasistiska historia och hudfärgen på den dödade Trayvon Martin och den dömda Marissa Alexander. Ku Klux Klan ringde – de vill ha sina rättsprinciper tillbaka.

Kampanjsida för Marissa här.

MarissaRally2012

Jens-Hugo Nyberg