Nazistattacken i Kärrtorp slogs tillbaka av de antirasistiska demonstranterna

De senaste månaderna har det varit en ökad nazistaktivitet på linje 17 (gröna linjen mot Skarpnäck) i Stockholm. Med anledning av detta organiserade nätverket Linje 17 i dag, söndag 15 december, en demonstration i Kärrtorp. Det var utlyst som en fredlig manifestation mot rasism på torget, och flera hundra personer, däribland pensionärer och barnfamiljer med bland annat flera barnvagnar, hade gått dit för att visa sitt stöd.

Någon antirasism eller någon fredlig manifestation ville dock inte nazisterna höra talas om. Några minuter efter att talen hade börjat störtade omkring 30 nazister fram med påkar och kastade flaskor, knallskott och stenar mot manifestationen – som alltså innehöll barnvagnar. De flesta på plats tog några steg tillbaka inför den plötsliga attacken. Vi fann oss dock fort, vi var ju hundratals fler än dem, och fredlig manifestation eller inte – många av oss var ändå beredda på försvar. Det fanns dessutom inget alternativ: till skillnad från när Sverigedemokraterna demonstrerar fanns bara fem poliser på plats, så de enda som kunde försvara demonstrationen och demonstranterna var vi själva.

Och det gjorde vi. Folk började kasta tillbaka det som slängts och annat som fanns till hands, använde flaggpinnar och annat som påkar, och nazisterna drevs tillbaka. Fler polisbilar slöt upp allteftersom, men de ju längre från torget nassarna drevs desto mer såg poliserna som sin uppgift inte att göra något åt dem som just hade kastat flaskor mot barnvagnar, utan att hålla tillbaka antirasisterna. Istället för vild flykt blev det därför en reträtt i promenadtakt för nazisterna, under de facto polisskydd. Efter att nazisterna hade dragit sig en bit in i skogen började vår sida lösas upp alltmer – alltfler gick tillbaka till torget för att fortsätta manifestationen. En mindre del beslutsamma fortsatte dock att förfölja nazisterna en bra bit.

Nazisterna fick snöpligt dra till skogs, för i Kärrtorp var de inte välkomna

Nazisterna fick snöpligt dra till skogs, för i Kärrtorp var de inte välkomna

Det bestående minnet av polisinsatsen - när nazisterna kastade flaskor mot barnvagnar  sågs inte många snutar till, men när vi körde bort nazisterna stod polisen där och såg till så att ingen nazist skulle känna sig orättvist behandlad

Det bestående minnet av polisinsatsen – när nazisterna kastade flaskor mot barnvagnar sågs inte många snutar till, men när vi körde bort nazisterna stod polisen där och såg till så att ingen nazist skulle känna sig orättvist behandlad

Nazistattacken är givetvis oroande – de attackerade våldsamt en fredlig antirasistisk manifestation med barnfamiljer mitt på torget och mitt på dagen. Men att vi lyckades samla oss så snabbt och driva bort dem var en tydlig seger.

En viktig lärdom är att vi alltid måste vara på vår vakt. Om de kunde anfalla den här demonstrationen så kan de dyka upp varsomhelst. De kanske drar sig för att direkt attackera riktigt stora demonstrationer, men det är ändå bara ett steg bort nu. Såvida vi låter dem hållas – och i dag gjorde vi inte det.

Nästa lärdom, som förvisso många av oss drog för länge sen, men som andra måste påminnas om, är att vi inte kan förlita oss på polisen. Vi måste alltid vara beredda att skydda våra möten och demonstrationer. Vi behöver organiserat självförsvar, med ändamålsenliga redskap, och folk som är beredda att använda dem. Vissa grupper på plats kom visserligen beredda. Det har debatterats mycket om RF och AFA, och vi har inte alltid stött allt som de har gjort – men vid sådana här tillfällen är de uppenbarligen en viktig tillgång. Det som skulle behövas är dock en större samordning, en bättre beredskap och att demonstrationer i framtiden organiseras med försvar som en viktig del i planeringen. Detta borde vara en uppgift för hela arbetarrörelsen. Hur lite deras ledning är inriktad på detta visas tyvärr inte minst av att Vänsterpartiet uteslöt Markus Allard för att han gav ett försiktigt försvar av RF när han tillfrågades, och S-toppen har knappast visat någon större vilja. Däremot är vi övertygade om att många enskilda medlemmar i både S och V, och många basmedlemmar i LO kan inse behovet av försvar när nazister kastar flaskor mot barnvagnar. Hela arbetarrörelsen borde ta denna fråga på allvar – däremot vore det idiotiskt att vänta på att ledningar som ängsligt stirrar på opinionsmätningar och ledarsidor ska börja göra någonting. Alla seriösa antirasister, alla socialister, alla fackföreningsanslutna och alla medlemmar i S och V borde inse att vi redan nu måste organisera försvar av våra demonstrationer mot angrepp som det i Kärrtorp idag. Nästa gång borde nazisterna inte få komma lika billigt undan.

Arbetarmakt

No Responses