Rädda Vården: Skåne mot nedskärningar och högerpolitik

Fler bilder längst ned i artikeln.

Fler bilder längst ned i artikeln.

Efter ett långt förberedelsearbete var så dagen här – dags för vårdanställda, patienter och anhöriga i Skåne att visa den styrande Femklövern (M, MP, KD, C och FP) vad vi tycker om de nedskärningar och privatiseringar som så hårt drabbar vår gemensamma vård.

Rädda Vården-grupper i Malmö, Lund och Landskrona samlades under dagen till stora demonstrationer. Det protesterades även i Ängelholm och Ystad. Arbetarmakt deltog i Landskrona och Lund.

Lund: Stor demonstration mot borgarpolitiken

Alla som samlades i Lund denna soliga vårdag kunde se, svart på vitt, att Lundaborna inte tänker ge upp sin sjukvård till riskkapitalister och borgare utan kamp. Rädda Vårdens idoga kampanjarbete under de föregeånde månaderna, med flygbladsutdelningar, affischering, kampanjer på sjukhuset, möten och insändare hade säkert en god effekt för att få Lund att gå man och kvinna ur huse – men många av demonstrationsdeltagarna, kanske en majoritet, var själva anställda i vården, och hade knappast behövt läsa ett flygblad för att förstå varför det är dags att sätta ned foten.

Vi var över 1 500 personer som samlades (det var dagens största demonstration i Skåne, enligt TT) och sedan tågade genom stan, under slagord som ”Femklövern säljer allt vi har – snart finns ingen välfärd kvar!” och ”Carema, Attendo, de ni göder – struntar i att vården blöder.” Regionens borgerliga ledning fick sig en välförtjänt skopa av sleven i flera talkörer och plakat: ”Avgå Kinhult” var ett vanligt besked till Regionstyrelsens ordförande.

FlygbladNär tåget marscherade genom staden såg vi – som gick mitt i – varken dess början eller slut. Till sist kom folkmassan in på Stortorget, och vi fick lyssna till inspirerande tal. Bland talarna fanns Alexandra Rönnängsgård, sjuksköterska på onkologen, som berättade om det hårda arbete alla där lägger ner på cancerpatienterna, och hur mycket de får tillbaka av patienter och anhöriga – men att gränsen snart är nådd för hur mycket personalen orkar. Nils Littorin, läkarstuderande och drivande i Rädda Vården, eldade på det redan högljudda tåget med en svidande brännmärkning av privatiseringspolitiken. Eva Lenander, sjuksköterska och konferencier på demonstrationen, avslöjade politikernas falska statistik. Dessutom var det musikunderhållning. Flera talare påpekade att Rädda Vården inte är något partipolitiskt nätverk, något vi håller med om – men samtidigt kommer vi inte ifrån att frågan i sig är politisk. Vilken sorts vård vill vi ha? Ska pengarna gå till fler vårdplatser, eller till privatiseringar? Ska personalen ha makt över sin arbetsplats, eller ska den makten ligga i byråkraters och kapitalisters händer? Det är frågor vi måste bestämma politiskt, oavsett om ledningen heter S, V och MP – eller Femklövern.

Känslan av solidaritet och kampvilja gick inte att ta miste på i dag. Arbetarmakts flygblad gick åt som smör bland demonstrationsdeltagarna, och flera demonstranter vi talade med ställde den självklara frågan – vad gör vi nu? Som vi skriver i vårt flygblad är demonstrationer fantastiska – men de kommer inte att räcka till:

All erfarenhet visar att arbetsgivare och styrande politiker inte böjer sig för våra krav bara för att vi säger som det är. De saknar sällan information. De vet till exempel att situationen på många avdelningar och på många platser inom sjukvården är katastrofal. Men de prioriterar skattesänkningar till varje pris. Även till priset av människoliv, vilket Arbetsmiljöverket har avslöjat.

I oktober 2012 deltog vi i en lyckad demonstration där vi marscherade genom sjukhusområdet i Malmö. Uppslutningen var god när vi skanderade slagord för en bra vård. Omkring 600 personer slöt upp. Men regionpolitikerna har som ni vet ändå fortsatt att försämra vården. De fortsätter att köra över oss.

Vi kräver politisk strejk – det skulle innebära en oerhörd press på politikerna! En oerhörd press på klinikchefer, koncernledning och det så kallade vårdproduktionsutskottet! Vi kan då få hela Skåne att stanna tills de ansvariga tar sitt förnuft till fånga och förbättrar villkoren i sjukvården.

Läs hela Arbetarmakts flygblad här.

Dagen visar att det finns goda chanser för att fortsätta hålla uppe trycket mot politikerna. Demokrati betyder inte, som flera talare påpekade, att rösta vart fjärde år och sedan stå ut med vad som helst. Vi i Arbetarmakt kommer att fortsätta arbetet i Rädda Vården, för att trappa upp kampen – tills politikerna backar, och alla vi som arbetar, nyttjar och betalar för vården får den kvalitet och den arbetsmiljö vi förtjänar. Vi uppmanar alla som håller med oss att gå med i Rädda Vården, eller att kontakta oss för att få veta mer om vårt arbete i frågan.

Arbetarmakt Lund

Landskrona: Långt och vindlande tåg

Rädda Vården-demonstrationen i Landskrona samlade omkring 500 deltagare. Efter avgången från Gamla kyrkans grund formades ett långt och vindlande tåg genom Landskronas trånga gator. När demonstranterna ankom till Kasernplan hölls flera tal.

Folkpartiets kommunalråd i Landskrona, Torkild Strandberg, höll ett tal där han betonade behovet att bevara Landskrona lasarett. Det var omöjligt att inte skratta, då det är just hans parti som driver igenom nedskärningarna i regionen.

Henrik Fritzon, socialdemokratisk politiker i regionen, kritiserade de borgerliga partierna i Femklövern för nedskärningar som drabbar vården. Men han glömde nämna sossepolitikernas gedigna historia av borgerligt rövslickeri, där de har drivit igenom nedskärningar i välfärden över hela Sverige.

Arbetarmakt passade på att dela ut vårt flygblad, som beskriver vår vision av hur rörelsen kan gå framåt och slå tillbaka borgarnas attack mot sjukvården. Detta kan endast ske om den konstituerar sig som en rörelse i arbetarklassen, och börjar organisera vårdarbetare så att de kan utnyttja sitt starkaste vapen: politisk strejk.

Arbetarmakt Landskrona

Bilder

Lund3

Lund1

I media:
Sydsvenskan: Tusentals tågade för bättre vård, Bildextra: Sjukvårdsprotester
Skånskan: 1 000 personer kom till Rädda Vården
HD: Flera hundra manifesterade för vården i Ängelholm, ”Nu är det nog” – Landskronabornas besked kristallklart
Ystads Allehanda: ”Vem kan se de drabbade i ögonen?”
P4 Malmöhus: Tusentals demonstrerade för bättre sjukvård
SVT Rapport: Protest mot vård i Skåne
SVT Sydnytt: Demonstrationer mot sjukvårdspolitik