Pressmeddelande: Två antirasister till sjukhus efter feg nazistattack

Ur Arbetarmakts nyhetsbrev nummer 286 (22/08) – 081203

Under lördagen fick två antirasister som deltagit vid NMR:s torgmöte på Hötorget uppsöka sjukhus med lindriga skador sedan en grupp på tio antifascister angripits av 25 medlemmar i den nazistiska organisationen info14/fria nationalister.

Nästan samtliga i den grupp antifascister som angreps tillhörde Rättvisepartiet Socialisterna. RS har inte gjort sig kända för att tillgripa våld mot fascister.

Nazisterna gick till angrepp mot antifascisterna sedan den större samlingen med 60 NMR-aktivister hade skingrats av polisen. NMR-aktivisterna var på väg ned i tunnelbanan sedan vårt torgmöte på hötorget avslutats, och flertalet hade försvunnit från platsen då nazisterna gick till angrepp. Det är troligt att Info14 lurpassade och valde att ge sig på de av våra aktivister som såg minst stridsberedda ut, framför allt yngre och kvinnor. Detta är ett handlingssätt som stämmer väl in på Info14, som nästan aldrig vågar försvara sig själva då de stöter på mer militant motstånd.

Av de antifascister som fick föras till sjukhus är den ena kvinna. Nazisterna försöker ofta posera som förkämpar för kvinnofrid men igår hade de ingenting emot att hoppa på en kvinnas huvud då hon låg ner på marken. Vittnen på platsen uppgav också att Info14 kastat stenar och flaskor mot oorganiserade med utländsk bakgrund som råkade befinna sig på platsen.

Gårdagen visade också att polisen inte kan erbjuda något som helst skydd mot nazisternas terror och att man som antirasist begår ett ödesdigert misstag om man förlitar sig på poliskåren för beskydd. I polisens ögon är antirasism lika illa, eller rent av värre, än nazism. Detta visade sig tydligt under gårdagen.

Det fanns mängder med poliser i området men dessa koncentrerade sig på att upplösa samlingen med antirasister. Genom att splittra oss gjorde polisen det svårt för oss att försvara oss. Samtidigt tilläts 25 beväpnade nazister stå runt hörnet och invänta rätt tillfälle för sitt bakhåll. Polisen på plats visade inget som helst intresse vare sig av att skydda de kvarvarande antirasisterna eller av att upplösa gruppen av nazister.

Det bör också tilläggas att samma poliskår som igår röjde vägen för nazisternas framfart har nekat oss antirasister tillstånd för en gående demonstration i Salem nästa helg. Samtidigt har man beviljat nazisterna tillstånd att hålla sin marsch. NMR har överklagat beslutet och vi uppmanar alla antirasister att följa med oss till Salem och visa nazisterna att vi inte viker oss för deras terror!

Nätverket mot Rasism