Vi kräver: Lägg ned åtalet mot Aron!

Under protesterna mot den iranska ambassaden i Stockholm den 11:e februari, som organiserades i solidaritet med rörelsen mot diktaturen i Iran, anhölls Aron, 16 år gammal. Han misstänks för våld mot tjänsteman, och påstås ha kastat en iskoka som ska ha skadat en polis. Nu väntar åtal. Aron nekar till polisens beskyllningar.

Aron berättar:

Det finns ingen grund för polisens anmälan. Han påstår sig ha sett mig ta upp en iskoka och sedan slängt den i huvudet på honom. Han kräver nu 5 000 kronor i skadestånd för dom smärtor han säger att jag orsakat honom. Det är är ren lögn. Jag har överhuvudtaget inte kastat någon iskoka på någon polis.

Under konfrontationen som uppstod då polisen förhindrade demonstranterna från att stå vid ambassaden använde polisen grovt övervåld. Ett stort antal demonstranter fick pepparspray i ögonen och flera utsattes för batongslag mot både kroppen och huvudet. Aron berättar:

Då jag fått pepparspray i ögonen och vände mig med ryggen mot poliserna fick jag fem batongslag mot huvudet och axlarna.

Slagen orsakade hjärnskakning och Aron kräktes under natten i häktet hos Södermalmspolisen.

Under förhören försökte förhörsledarna dessutom pressa ur Aron andra bekännelser:

Man påstod att jag uppmanade andra demonstranter till våld, och antydde att jag skulle ha spelat en ledande roll.

Vi som undertecknat detta uttalande representerar några av de organisationer som deltog i protesten mot den iranska ambassaden. Vi tycker att det är uppenbart att polisen med åtalet mot Aron försöker att förflytta fokus från sitt eget våld, och vi kräver att åtalet mot honom läggs ned omedelbart. Istället kräver vi en oberoende undersökning av polisens agerande.

Revolution
Arbetarmakt
Iranska Progressiva Ungdomars Federation
Irans Arbetarkommunistiska Parti (Stockholm)
Rättvisepartiet Socialisterna
Solidaritet Utan Gränser
Socialistiska Studenter