Den antifascistiska segern i engelska Bolton

Vi har redan förmedlat ett ögonvittnes berättelse om den antifascistiska segern i Bolton lördagen den 20 mars. Här återger vi våra brittiska kamraters utvärdering av händelsen. En av ledarna för Unite Against Fascism greps av polisen i samband med motdemonstrationen. Vi återger även uppropet mot gripandet från de brittiska kamraternas hemsida.

Det fascistiska English Defence League (EDL) led nederlag i Bolton igår när ännu en demonstration avsedd att piska upp rasism i staden och terrorisera den i namn av motstånd mot ”islamisk extremism” omintetgjordes. I samband med tidigare demonstrationer i Luton, Leeds och Stoke har EDL kunnat terrorisera svarta och asiatiska bostadsområden och gaydistrikt. I Bolton medförde de antifascistiska demonstranternas modiga beslutsamhet inför polisens extrema brutalitet att EDL inte kunde starta något upplopp.

De flesta tidningarna och tevestationerna har accepterat BBC:s uppskattning att det var 2 000 anhängare till EDL och 1 500 antifascister som deltog, men de av oss som var där kunde tydligt se att vi var fler än dem, speciellt efter att hundratalas demonstranter från Bolton och bussarna söderifrån tilläts ansluta sig.

Det fanns banderoller från fackliga organisationer som Unison, NUT och PCS liksom banderoller från Unite Against Facsism (UAF), lokala moskéer och studentorganisationer. Den socialistiska ungdomsgruppen Revolution marscherade tillsammans med Workers Power bakom en banderoll med texten: ”När fascisterna angriper, slår vi tillbaka”. Det var fantastiskt att se ett så brett stöd från så många delar av samhället mot det fascistiska EDL:s invasioner i våra städer. Det gick också tydligt att se vad som kan uppnås om vi kan mobilisera ännu mer stöd från våra fackföreningar, universitet och bostadsområden.

EDL tillbringade en stor del av dagen på pubar runt om i staden men anlände till Victoria Square med brittiska flaggor (Union Jack), Ulsterflaggor, israeliska flaggor och, vilket verkligen är kväljande, ett plakat med en upp- och nedvänd triangel – den symbol som nazisterna tvingade homosexuella att bära. EDL:s slagskämpar höjde armarna till nazihälsning, kastade mynt, tändare och till och med vodkaflaskor av glas mot antifascisterna.

Polisvåldet når en ny nivå
Polisen hade avdelat torget i tre delar, med antifascisterna på en sida, fascisterna på den andra och kravallpolis i mitten. EDL:s sida var öppen så att de kunde komma och gå som de ville, tala med vita fotgängare och skrämma andra. Den antifascistiska sidan var innesluten med metallstaket och poliskedjor. Alla som försökte gå därifrån angreps eller greps. Fackliga banderoller slets itu, flaggor och plakat stals och demonstranter misshandlades med batonger och angreps av polishundar.

Kravallpolisen var organiserad i grupper för att snabbt kunna gripa antifascister och släpa iväg dem. Weyman Bennett (sekreterare i UAF), Martin Smith (nationell organisatör för Socialist Workers Party) och ett antal ordningsvakter från UAF greps. Allt som allt greps nästan 70 personer – mer än 55 från den antifascistiska sidan och bara 9 från EDL. EDL:s organisatörer bevakades inte och det blev inga reaktioner på kastandet av potentiellt dödliga föremål som glasflaskor. Stödet för BNP i Bolton har vuxit på senare tid och det gav polisen mer självförtroende i sina angrepp antifascisterna och deras relativa vänlighet mot EDL.

Ett antal demonstranter blev tillsagda av polisen att de skulle gripas samma dag när de anlände på morgonen. Det var en avsiktlig taktik för att göra människor nervösa och minska storleken på den antifascistiska mobiliseringen. Men det förekom modiga försök från demonstranter och ordningsvakter att förhindra gripanden.

Om vi ska kunna hindra EDL från att invadera våra städer, angripa våra bostadsområden och demonstrationer och försöka anstifta rasupplopp, måste vi även ta itu med hotet från staten och i framtiden vara bättre förberedda på att försvara våra ledare och våra demonstrationer från polisen. UAF:s ordningsvakter hanterade den här situationen mycket bättre än vid tidigare demonstrationer och istället för att försöka övertala andra demonstranter att låta polisen köra över oss, uppmuntrade dem försvar av vår rätt att demonstrera. Men när polisens våld trappas upp, behöver vi ordningsvakter som är tränade och beredda på att försvara oss från polisen och fascisterna. Ett antifascistiska försvarsförbund skulle i god tid innan kunna organisera självförsvar. En sådan organisation skulle göra det möjligt för oss att ta itu med statens repression och åta sig den verkliga uppgiften att få stopp på EDL:s organiserande och demonstrerande.

Ungdomar går i spetsen
Höjdpunkten under demonstrationen i Bolton var när nästan 100 ungdomar, de flesta asiatiska ungdomar, från staden – som kvarhållits av polisen på en sidogata i timmar – anlände. De kunde slutligen komma in på Victoria Square omkring 15.30. Deras ankomst hälsades av resten av demonstrationen och fyllde ut vår sida av torget. De anslöt sig till resten av demonstrationen med slagordet ”Vems gator? Våra gator!” och ”Svarta och vita, förena er och kämpa – krossa EDL”. Det var då som polisen beslutade sig för att eskortera fascisterna tillbaka till järnvägsstationen.

Vi inledde då en annan talkör: ”Vi vill marschera!” och energin i vår demonstration, tillsammans med att en folkmassa samlades i bortre ändan av torget, innebar att polisen slutligen tvingades släppa ut oss för att föra ut vårt antirasistiska och antifascistiska budskap till staden Bolton. Vi marscherade tillsammans med lokala ungdomar i spetsen, följda av fackliga banderoller, Revolutions banderoll och en banderoll från UAF. Demonstrationen splittrades sedan när en del av oss jagade iväg EDL till järnvägsstationen och andra paraderade genom stadens centrum.

Även om vi inte hindrade EDL helt från att demonstrera, avkortade vi deras protest och drev ut ett antal av dem ur staden. EDL kunde inte marschera eller starta upplopp på Boltons gator men deras möte på Victoria Square varade ett par timmar och fick mycket utrymme i medierna från BBC till Sky News, vilket bara kan beskrivas som extremt partiskt – och som ett slags sympati för det rasistiska EDL.

För att dra med ett större antal människor i protesterna, för att försvara våra protester mot fascisterna och polisen och försvara våra bostadsområden mot EDL, visar Bolton återigen hur brådskande det är att bilda ett antifascistiskt försvarsförbund som kan försvara och organisera våra demonstrationer och dra lärdomarna av Bolton.

Vi kommer att publicera ett öppet brev till alla antifascister med förfrågan om samarbete i bildandet av en sådan organisation, inte för att ersätta existerande antifascistiska grupper, utan för att göra det möjligt för oss att genomföra vårt kollektiva mål att stoppa EDL, hindra dem från att organisera och driva bort dem från våra städer för gott.

Rebecca Anderson

Lägg ner åtalet mot Weyman Bennett!
Polisen grep Weyman Bennett, organisatör för Unite Against Fascism under demonstrationen mot det fascistiska English Defence League igår i Bolton och anklagar honom för konspiration med syfte att organisera våldsamma oroligheter, en anklagelse som maximalt kan ge fem års fängelse.

Det är ett skandalöst angrepp på antirasisters rätt att marschera mot det fascistiska EDL – ett angrepp på hela den antifascistiska rörelsen. En massiv kampanj måste nu inledas för att kräva att anklagelserna mot Weyman omedelbart läggs ner.

Poliser småpratar med fascister

Varje facklig avdelning måste anta ett uttalande som kräver att anklagelserna läggs ner. Varje avdelning i Labourpartiet, varje antirasistisk grupp, varje grupp för muslimer, asiater, svarta, ungdomar, studenter, kvinnor och homosexuella måste också resa kravet.

Det kan inte vara ett brott att marschera mot EDL:s fascistiska slagskämpar som har som mål att terrorisera asiatiska bostadsområden – vilket de gjorde i Stoke tidigare i år. Det kan inte vara ett brott att konfrontera EDL:s gäng som organiserar rasistiska angrepp på moskéer, slår sönder fönsterrutor och förnedrar asiatiska människor på gatorna.

Staten trappar nu upp sina angrepp på den antifascistiska rörelsen. Igår behandlades EDL med silkesvantar av polisen medan antifascisterna misshandlades, knuffades runt, stängdes in och våra ledare greps och åtalas.

Vi behöver göra Weymans fall – om polisen vågar gå vidare med det – till en omfattande politisk rättegång. Vi måste vända på rollerna och ställa staten inför rätta för att den tar parti för EDL, och ställa EDL inför rätta för dess grymma rasistiska våld och polisen för dess systematiska våld mot protester som mot G20 förra året, studenternas protest i Sussex nu i mars och den antifascistiska protesten I Bolton i lördags.

Och vi får inte låta oss avskräckas från att föra den antifascistiska rörelsen ännu ett steg framåt genom att bilda ett antifascistiskt försvarsförbund. Den kommer inte att bli en ”konspiration med syfte att organisera våldsamma oroligheter” utan en legitim, organiserad och disciplinerad kraft:

• för att försvara den demokratiska rätten att demonstrera mot fascismen
• att förhindra fascisternas pogrommarscher och upplopp
• att skydda antifascistiska demonstranter mot nazistiska slagskämpar
• att stoppa rasistiska angrepp på moskéer och asiatiska affärer.

Lägg ner anklagelserna mot Weyman Bennett!
Framåt mot ett antifascistiskt försvarsförbund!
Krossa EDL, BNP och alla nazigrupper!

(Bilder från www.socialistworker.co.uk)