Arbetarmakt:
Solidaritet med den norska arbetarrörelsen!

Ännu en gång har det högerextrema våldet slagit till. Den här gången i Norge. Centrala regeringsfunktioner angreps med bilbomb mitt i Oslo med sju döda som resultat. Strax efter dök minst en person – polisen misstänker för närvarande att en person till deltog – upp på Utøya några mil från Oslo, där Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) hade sitt sommarläger med 650 deltagare. Iförd polisuniform försökte mannen – eller männen – att med automatvapen döda så många som möjligt. Bland deltagarna fanns, förutom hundratals norska ungdomar, också den svenske vänsterdebattören Ali Esbati, tidigare ordförande i Ung vänster, som lyckades undkomma den besinningslöse mördaren. Hittills är 85 döda bekräftade från lägret, 30 skakade vårdas på sjukhus, varav tillståndet är kritiskt för 20 av dem.

De så kallade terroristexperter som inkallades till teveredaktionerna för att kommentera händelserna, utgick inledningsvis från att det var ett dåd av islamistiska terrorister. De fick dock under kvällen omorientera sig åt ett helt annat håll. Dagen efter de fruktansvärda händelserna förefaller bomben i Oslos centrum ha varit något av en avledande manöver. Teorier om att AUF:s sommarläger var huvudmålet förs nu fram i norska medier.

En person, norrmannen Anders Behring Breivik, är häktad och anklagad för att ha utfört båda dåden. Norsk polis letar efter ytterligare en person som, enligt vittnesmål från Utøya, ska ha deltagit i massakern där. Behring Breivik har uppenbarligen planerat för massakern sedan en tid. I början av maj köpte han flera ton konstgödsel, som ofta används för att tillverka bomber, under täckmantel av en firma som sysslar med odling av grönsaker. Den norska polisen betecknar honom som högerextrem, kristen fundamentalist och muslimhatare. Han har dessutom varit aktiv i olika nätforum, bland annat ett svenskt med nazistisk profil. För egen del kallar han sig kulturkonservativ och nationalist och manar till kamp mot det mångkulturella samhället.

Det står helt klart att detta i första hand inte är något angrepp på den norska staten eller regeringens verksamhet i sig, utan ett våldsamt angrepp på den norska arbetarrörelsens dominerande parti, Arbeiderpartiet. Statsministern Jens Stoltenberg tillhör partiet, liksom majoriteten av den röd-gröna regeringen. Vare sig Stoltenberg, AUF:s ordförande eller företrädare för den svenska socialdemokratin (Juholt, Guteland), uppfattar terroristdådet som ett angrepp på arbetarrörelsen. Istället talas det vitt och brett om angrepp på det öppna samhället. Den uppenbara rasism som företräds av den nu häktade mannen nämns knappt ens. Han lär inte ha varit organiserad i någon speciell högerextrem organisation. däremot uppger NRK i dag lördag att han tidigare var medlem i det rasistiska Fremskrittspartiet, ett av de största partierna i Stortinget.

Det råder ingen tvekan om att terrorangreppet är riktat mot den norska arbetarrörelsen. Den som inte inser detta avväpnar arbetarrörelsen inför framtida våldsutbrott från högerextrema kretsar. Det är inte längre försvarligt att låtsas som om vi lever i den bästa av världar. Högerextremt våld är en realitet och arbetarrörelsens organisationer måste ha beredskap för att försvara sig. Vi sänder kamratliga och solidariska hälsningar till den norska arbetarrörelsen. Våra tankar går framför allt till de drabbades nära och kära. Det är ett fruktansvärt våld som drabbat era barn och syskon. Våra tankar går också till de som kämpar för sina liv på sjukhusen och alla andra som på ett eller annat sätt drabbats.

23 juli 2011
Arbetarmakts nationella ledning