Arbetarmakts tal på manifestationen mot Sverigedemokratisk Ungdom

I lördags deltog hundratals antirasister i Norrköping Mot Rasisms manifestation i Hörsalsparken. Nicholas talade för Arbetarmakts räkning. Här är hans tal.

Senast vi stod här var för ungefär en månad sen, den 25:e juli, tre dagar efter terrordåden och morden i Norge. Då samlades runt 300 människor för att visa sin sympati och respekt för de drabbade. Här nedanför mig låg ljus och blommor.

Jag ser att vi är lika många, om inte fler, idag. Och idag är det lika viktigt att vi har samlats. Sverigedemokraterna planerade som vi vet att gå ner längs Drottninggatan precis här bakom oss. Det kunde vi under inga omständigheter låta ske ostört. Det klargjorde vi från början. Sverigedemokraterna tog intryck av detta, de ställde in sin demonstration. Det är en liten seger för oss. Det visar att vi – bara vi går samman och är beslutsamma – kan bestämma vilka som är välkomna på våra gator och vilka som inte är det. Idag så har vi bestämt att
Sverigedemokraterna inte är det.

Men de har insisterat på att utföra sin strategiska framstöt – för det är vad det är: ett sätt att försöka få in en fot i Norrköping, att bli en del av vår stadsbild. De har flyttat sig nedför Drottninggatan och står på Tyska Torget, där de håller torgmöte, i tron att de där – till skillnad från här – kommer att få vara ifred. Men det spelar ingen roll om de marscherar och håller möten i Vasaparken, på Drottninggatan eller på Tyska Torget.

Vasaparken, Drottninggatan och Tyska Torget är nämligen bara olika platser i vår stad, och här tänker vi sätta ner foten mot rasism, främlingsfientlighet och högerpolitik. Oavsett var i Norrköping de visar sig så kommer vi vara där.

Vårt budskap är enkelt: Vi vägrar låta oss splittras!

Sverigedemokraterna lever på etniska och religiösa motsättningar. De andas sådana motsättningar. Där sådana motsättningar inte finns arbetar de aktivt för att skapa dem: där i finner de sin plats i politiken.

Idag försöker de, som alla andra dagar på året, att svartmåla och misstänkliggöra muslimer. Men det är inte muslimer som har sett till att vi idag lever i ett samhälle med en bristfällig sjukvård, tragiskt undermåliga äldreboenden, låg eller obefintlig anställningstrygghet och stor arbetslöshet. Ansvaret för detta ligger – hör och häpna – hos de ansvariga politikerna och Svenskt Näringsliv, tyngst av allt faller ansvaret på de senaste fem årens borgerliga regering.

Sverigedemokraterna poserar som ett underdogparti, några som står på arbetares, arbetslösas och fattigas sida. Men vi kan informera dem om att vi vet att de i nio fall av tio har röstat med den borgerliga alliansen i riksdagen. Vi kan informera dem om att den enda sociala konflikt som finns i den här staden, precis som i resten av landet, är den mellan överklassen och arbetarklassen, högerregeringen och folket.

De har ställt in sin demonstration, det är en liten seger. Men det betyder också att de varken kan se eller höra oss. Ändå är denna information så viktig. Vore det inte synd om de inte fick ta del av den? Eller vad tycker ni? Har vi gått ut på våra gator och samlats här i Hörsalsparken för att protestera mot deras närvaro i staden för att sedan låta dem stå ostörda där nere?