Deportation till Afghanistan stoppad 20 september 2011

Följande rapport är hämtad från hemsidan för Aktion mot deportation i Göteborg.

I dag samlades aktivister från Aktion mot deportation, Ingen människa är illegal och Asylrörelsen för att stoppa utvisningen av Ahmed Aziz som igår fördes till Göteborg från Stockholm för att utvisas till Afghanistan. Aktivisterna vann första slaget mot utvisningen.

De första var på plats redan kl 09.30, och bara minuterna efter tvingades de agera då kriminalvården försökte att förflytta Ahmad till flygplatsen. Aktivisterna körde ut en bil och blockerade vägen för bilen som då inte hade någon poliseskort. Sedan tvingades kriminalvårdens buss att backa och fler aktivister anslöt sig.

Då det stod klart för Migrationsverket att aktionen hade som syfte att stoppa utvisningen försökte de lura ut honom med ambulans. Personalen är väl medveten om att det vid varje aktion har varit så att ambulanser släppts förbi blockader, likaså postbilar och matleveranser. De utnyttjade detta genom att ringa ambulans i hopp om att blockaden skulle släppas. Men aktivisterna anade att det var bluff då man tidigare hade haft kontakt med Ahmad via telefon. Ambulansen lämnade Migrationsverket tom efter att ha inspekterats av aktivisterna, något polisen upplevde som en maffiametod, men som vi menar är en försäkring för att kunna lita på vad som sägs.

12.40 skulle Ahmad ha avvisats från Landvetter, detta stoppades effektivt. Blockaden hade nu växt från 30 till 60 personer som nu blockerar tre vägar. En ny tid för planet kom nu 14.35 och att det är fler än Ahmad som skulle utvisats. Uppemot sju afghanska flyktingar och en irakier skulle med planet.

Inne på förvaret gjöts mod i flyktingarna, stärkta av protesten utanför. Men deras motstånd stoppades av att de fängslades till händer och fötter. Blockaden var tänkt att hållas fram till dess att Asylrörelsen, Ingen människa är illegal och Aktion mot deportation kunnat konstatera att avvisningen avbrutits och under tiden hade vägspärrar byggts av stockar och grenar.

Klockan 14.50 gick polisen hårt in mot blockaden och bröt upp den. 16 personer omhändertogs misstänkta för ohörsamhet, med dem personer som inte var på avspärrat område, framförallt de med megafoner och de som fotograferade. Trots att polisen bröt blockaden stoppades utvisningen. Alla plan var nu missade.

Protesten fortsatte sedan på Landvetter då information om seger ännu inte nått ut.

Att utvisningen stoppades är en delseger för rörelsen.