Asyldemonstationen i Stockholm den 3 december

Asyl demonstaration i Stockholm 2011-12-03Lördag 3 december hade asylrörelsen organiserat demonstrationer i flera städer. Tyvärr hade den i Stockholm lagts så sent som kl 15, vilket innebar att det hade blivit mörkt innan den avgick.

Jag förmodar att poängen var att ha fackeltåg, dock innebar det att plakat, flaggor och banderoller inte syns speciellt bra – vilket för övrigt sammanfattar anledningarna till att jag tycker att fackeltåg är lite överskattade.

Visst kan det vara stämningsfullt med facklor som tågar genom staden, dock är det lättare att utläsa politiska budskap från exempelvis en banderoll. Just denna dag var det dessutom inte helt lätt att hålla facklorna brinnande i regnet och blåsten.

Demonstrationen började dramatiskt med att två nassar hade förirrat sig till Slussen där vi samlades. Ett hastigt tumult uppstod där de sprutade pepparsprej på en kamrat och sedan flydde kvickt. Dock inte så långt, då spärrarna ner i t-banan stod i vägen. Som tur var för nassarna kom emellertid snabbt väktare till deras undsättning, och sedan poliser. Men nog om dem, det verkar inte ha varit en medveten attack, utan snarare två nassar som inte förstod att hålla sig borta från antirasistiska demonstrationer.

Bakom arrangemanget stod hela vänstern, ändå från SSU och vänsterut. Med tanke på att det är en väldigt viktig och brännande fråga och på alla organisationer som stod bakom var det en väldigt klen uppslutning – omkring 200 skulle jag säga. Kallt och blåsigt, och det började sedan regna, men ändå…

Talen gick hårt åt regeringen, och i synnerhet förstås migrationsminister Tobias ”Ut med packet” Billström (ok jag erkänner, han har inte sagt precis så vad jag har hört, men det verkar som om det är ungefär vad han tänker). Skarpa angrepp riktades givetvis också mot Miljöpartiet som inte drar sig för att slänga en och annan princip över bord för att få sitta med i stugvärmen med Billström och utvisa irakier. SSU:aren kritiserade sitt moderparti skarpt. Allt annat hade varit ganska absurt, då S har gjort stora insatser för att underminera rätten för icke-svenskar att fly från förtryck, krig och fattigdom.

Själva tåget gick från Slussen till Mynttorget i ett allt regnigare och blåsigare Stockholm, tyvärr utan att ses av så väldigt många. Förutom mörkret är det inga stora folkmassor man passerar den vägen vid 4-snåret en lördag i december, när man väl lämnat Slussen. Eventuellt kanske vänstern överskattar styrkan i det symboliska i att gå till Mynttorget (alltså nära riksdagen). Trots sin feta lön är det ändå få riksdagsledamöter som sitter och jobbar och sliter lördagseftermiddagar. Vi hade setts av betydligt fler om vi hade gått till exempelvis Medborgarplatsen.

Tåget var inte så högljutt som man kanske kunde ha hoppats – men man får förstå om den ganska folkglesa omgivningen, mörkret och kylan inte direkt var inspirerande. Vi från Arbetarmakt gick bredvid några aktivister från Aktion från deportation, och de höll igång ganska bra med bra talkörer som:

”Billström skippa rassesnacket – utvisa ministerpacket!”, ”No borders, no nations – stop deportations!” och den lite längre ”Higher taxes and inflation, are they caused by immigration? – Bullshit! Get off it! – The enemy is profit”. Jag ville också bidra och stämde upp med den på plats uppkomna ”Vi vill se Billström i förvaret!”, som åtminstone uppskattades av dem som gick närmast.

När vi kom till Mynttorget hölls ett kort anförande, och vi uppmanades åter att komma på demonstrationen mot nazisterna nästa lördag (10 december) kl 12 i Kungsträdgården.

Med brister som den sena tiden och marschvägen var det ändå en ganska bra demonstation, men det fanns en stor brist – vi borde ha varit många, många fler.

Jens-Hugo Nyberg

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *