”Husby kräver respekt” visar vägen

I söndags kväll beslöt sig engagerade Husbybor efter ett stormöte att inleda en ockupation av Husby Träff, lokal samlingspunkt för föreningslivet, kulturella och sociala aktiviteter sedan många år tillbaka. Anledningen: Stadsdelsnämnden har beslutat för att lägga ned verksamheten och flytta den till en betydligt mindre f.d. kroglokal. Som vanligt har politikerna inte brytt sig om att fråga vad Husbyborna tycker.

Den arrogans som politikerna i den borgerliga alliansen visat Husbyborna är svåröverträffad. De senaste åren har man bl.a. lagt ned postkontoret, vårdcentralen, skolor, förvaltningshuset, försäkringskassan och privatiserat verksamheter som simhallen. Man har drivit igenom beslut om lyxrenoveringar av bostäder vilket betyder att många av de boende inte har råd att bo kvar. Man har också beslutat om en rivning av gångbroarna i stadsdelen, som separerar trafiken till förmån för bilister på bekostnad av trygga gångvägar.

Allt detta har dessutom skett utan hänsyn till Husbybornas vilja. Gång på gång har man tagit beslut över huvudena på dem som drabbas. Ytterst är allt ett led i ett försöka avskaffa så mycket som möjligt av den offentliga servicen i Husby (alternativt lägga ut den på entreprenad till förmån för vinstsuktande företag). Samtidigt som man drar ned på den offentliga servicen vill man främja en utveckling där Husby ska bli en sorts utkant till medelklassens Kista, med dess gigantiska galleria och kontorskomplex. Främst de mer välbeställda, mer konsumtionsbenägna, ska få plats. Husbys arbetarbefolkning, varav vilken en stor del – i synnerhet de unga – hålls i arbetslöshet, står i vägen för detta projekt.

Den s.k. ”Järvadialogen”, som för ett par år sedan drogs igång efter de återkommande protesterna mot bristen på demokratiskt inflytande över processen, var på papperet tänkt att möjliggöra en större förankring för den förda politiken. Här skulle olika föreningar i området få komma till tals och ge sina synpunkter på förändringsförslagen. Men föreningarna och engagerade Husbybor har gång på gång fått se sig överkörda i praktiken då politikerna helt enkelt struntat i att hålla dialogen vid liv. Då de (på goda grunder) misstänkt att deras planer inte skulle mottas väl har det varit enklare att snabbt klubba igenom besluten på tryggt avstånd. Överhuvudtaget har utvecklingen på ett påtagligt sätt visat hur odemokratiskt politikerna i stadshuset är beredda att agera för att få som de vill.

Det är därför som ockupationen av Husby Träff handlar om så mycket mer än om en lokal.

När jag själv anlände till Husby Träff under gårdagen möttes jag av en sjudande aktivitet. På scenen i den stora samlingslokalen sjöngs och spelades det musik, och bland åhörarna hade både unga och gamla Husbybor samlats för att visa sitt stöd för ockupationen. Runt om i lokalen hängde flera av de banderoller som Husbyborna gått bakom när de protesterat, demonstrerat och ockuperat mot tidigare angrepp mot stadsdelen. På kartongväggar har man tejpat upp mängder av insändare och artiklar från olika tidningar där Husbyborna uttryckt sitt missnöje mot de många försämringar man drabbats av. Stämningen glöder av engagemang, och påminner om det stora möte jag bevistade för två år sedan i Rinkeby, där ett par hundra boende organiserade motståndet mot nedläggningen av vårdcentralen.

Senare på kvällen bevittnar jag ett möte med samordningsgruppen, där de aktiva överlägger om de krav man ska ställa inför morgondagens möte med Röda Korset och politikerna (Röda Korset står för tillfället på hyreskontraktet, men även om organisationen på nationell nivå godkänt lokalflytten har man uppenbarligen tagit intryck av befolkningens protester och bjudit in till samtal). De krav som ligger på bordet har tidigare tagits fram på ett stormöte, och den kommande morgonen ska samordningen ta upp kraven och sina utvecklade förslag till diskussion och beslut på ytterligare ett stormöte.

Samordningsgruppen består huvudsakligen av unga engagerade människor. De har varit med och kämpat mot de tidigare försämringarna, de vet vad som står på spel och de tänker inte låta sig luras av politikerna ännu en gång. De beslutar sig för att fortsätta förespråka ett fasthållande av det självklara kravet på att lokalen ska få vara kvar, och att kommunen ska ta ansvaret för att finansiera driften. De vill också driva på för verklig makt från de boende i Husby, Tensta, Akalla och Hjulsta genom upprättandet av styrgrupper baserade på de lokala föreningslivet och befolkningen i stort.

Deras och Husbybornas engagemang är värt allt stöd. Med sin ockupation utgör de ett exempel för alla som drabbas av högerns segregations- och nedskärningspolitik.

Stöduttalanden kan skickas till:
husbykraverrespekt@hotmail.se
Postas i loggen på ockupationens Facebook-sida
Gå även in på gruppens blogg för att läsa de senaste uppdateringarna.

Och om du har möjlighet, ta dig till Husby och delta på något av stormötena (som hålls kl.10 resp kl.18 varja dag så länge ockupationen pågår) och visa ditt stöd i praktiken!

Gunnar Westin

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *