Inspirerande berättelser i mp3-spelaren

I slutet på förra året var jag på en (utom)facklig verkstad som Förbundet Arbetarsolidaritet anordnade i Norrköping. Den gick ut på att vi satt och delade med oss av erfarenheter av jobbet och arbetsplatskamp och gav varandra tips. Mycket uppskattat.

Alla som kom på verkstaden (eller den efterföljande festen) fick ett exemplar av antologin Hopsnackat, med Frances Tuuloskorpi som redaktör. Vi fick den som ljudbok, med mp3-filerna brända på en skiva. Perfekt, bara ladda in i mp3-spelaren och lyssna på lediga stunder, till exempel till och från jobbet.

Många av Arbetarmakts läsare känner säkert redan till Hopsnackat, som släpptes i oktober 2010 och är första boken i serien Folkrörelse på arbetsplatsen. Den är lite som en (utom)facklig verkstad, fast i bokform. En antologi med 35 berättelser från olika arbetsplatser skrivna av olika anonyma arbetare, plus ett par kapitel om strategi och taktik om hur man skapar rörelse på arbetsplatsen. Efter ett gediget arbete med många inblandade kom så ljudboken i somras.

Berättelserna är proffsigt inspelade och upplästa av ett gäng engagerande röster. Vi får följa med till lagret där arbetarna lyckas kämpa till sig fläktar, brödfabriken där arbetarna räddar en kamrats jobb genom en namnlista, bingositen där arbetarna snackar ihop sig över Internet, och många andra episoder. Min favorit är nog den mekaniska verkstaden där en gammal arbetare berättar hur de använde surströmming för att jaga bort chefstidsstudiemannen, han som höll koll på ackordet:

”Följande händelse kan avnjutas som en doftspegling av överhetens nonchalanta blick…”

Den röda tråden är att det lönar sig att kämpa, så länge alla är med på det, och man inte låter sig splittras av chefer och direktörer. Motståndet har sin egen logik. När man enas och gör upp med ett problem på arbetsplatsen, ökar arbetarkollektivets självförtroende och man kan ta itu med fler problem. Detsamma gäller åt andra hållet, om man accepterar försämringar och attacker, står man försvagad till nästa gång. Därför lönar det sig att snacka ihop sig och kämpa gemensamt.

Christopher

Hopsnackat som ljudbok kan laddas ner gratis här:

http://folkrorelselinjen.nu/ljudindex.html