Stöduttalande till arbetarna på Cloetta-fabriken i Gävle

Det var en dålig nyhet som nådde oss när vi hörde om Cloettas planer på att lägga ned Läkerolfabriken i Gävle. Efter år av effektiviseringar på arbetarnas bekostnad – i Gävle, i Alingsås och i finländska Aura – så tar Cloetta steget och flyttar en stor del av produktionen till Slovakien, där arbetskraften är lättare att exploatera. Allt för att pressa upp vinsterna lite mer.

Men det var glädjande ord som nådde oss när vi hörde fackordförande Wellington Ikuobase säga: ”Vi har bestämt oss – fabriken ska stanna i Gävle”. För en nedläggning av fabriken, där många av er jobbat i flera decennier, är inte oundviklig. Folk vill fortfarande äta godiset ni producerar, ni behöver fortfarande era jobb och Gävle behöver fortfarande Läkerolfabriken.

De som påstår att nedläggningen är ”nödvändig” menar att vinstmaximeringen på arbetarnas bekostnad är nödvändig. Så är det för arbetsköparna – men inte för oss som bär upp företagen. Det enda nödvändiga är er kamp för att behålla fabriken.

Stå på er och håll ihop! Ni har många, många som stödjer er.

Med solidariska hälsningar,
Arbetarmakts styrelse