Malmö 23 augusti – dags att organisera självförsvar även mot polisattacker

Antifascistisk demonstrant körs över av polishästar

Antifascistisk demonstrant körs över av polishästar

Som vi kunde konstatera efter Sverigedemokraternas valmöten inför EU-parlamentsvalet har polisen övergått till en mera aggressiv linje. Flera personer omhändertogs efter att bara ha stått på öppen plats och ropat slagord, eller i några fall spelat saxofon. Lördag 23 augusti i Malmö visade polisen att de har trappat upp det ännu ett steg eller två.

Nazistiska Svenskarnas Parti var där, i staden där deras medlemmar knivskar flera vänsteraktivister i mars, för att hålla en manifestation som en del i deras valturné. Ett fåtal nazister var på plats, och mot dem stod omkring 2 000 antifascistiska motdemonstranter. Mot dessa stod i sin tur dagens mest våldsbenägna grupp, närmare bestämt Skånepolisen.

Återigen flöt antifascistiskt blod på Malmös gator. Den här gången behövde dock inte SvP lyfta ett finger, för att inte tala om en kniv, för den sakens skull. Polisen var redo att göra det istället. Utan större provokation – enligt Aftonbladets utsända reporter stod motdemonstranterna lugnt och skrek slagord – red poliserna i full fart in i folkmassan, upprepade gånger, och skadade flera allvarligt. En annan demonstrant fick benet överkört av en polispiket. Sex demonstranter fördes i ambulans till sjukhus – efter ett dröjsmål när polisen vägrade att släppa fram ambulansen. Enligt vissa uppgifter ska någon enstaka flaska ha slängts innan polishästarnas första stormning – något de tungt utrustade poliserna inte har några problem att freda sig emot, och vilket därför är en väldigt tunn anledning för att riskera livet på demonstranter som inte gjorde mer än att protestera mot nazister.

Polisen stod sedan, som för att understryka att de gör som de vill på gatorna, utanför akutmottagningen för att kontrollera alla som gick dit, i jakt på demonstranter som deras kolleger just hade skadat.

Så här såg det ut efter att Skånepolisen undanröjt orosmoment för nazisternas manifestation

Så här såg det ut efter att Skånepolisen undanröjt orosmoment för nazisternas manifestation

Efter polisingripandena mot antirasister i valrörelsen inför EU-parlamentsvalet betonade vi att det är nödvändigt att vi – arbetarrörelsen, antifascister, alla progressiva och kämpande rörelser – förbereder organiserat självförsvar. Arbetarmakt är inte för att ta till våldsamma metoder i onödan, eller i syfte att provocera fram övervåld från polisens sida. Vi har dock all rätt att demonstrera mot nazister, eller för den delen högerpolitik eller imperialistiska krig. Om polisen, med eller utan politikernas samtycke, försöker inskränka vår rätt att stå upp för våra intressen har vi rätt att försvara oss och våra rättigheter – speciellt när polisen går in med potentiellt dödligt övervåld. I takt med att kapitalismens ekonomiska och politiska kris djupnar, och missnöjet och protesterna mot den för tillfället sittande regeringen ökar, kan vi förvänta oss att vår rätt att protestera kommer att beskäras allt mer. Vi måste då vara beredda att försvara oss, oavsett om det är fascister eller poliser som attackerar.