Du som välte pinnen – nytt album av Pontus Lundkvist

Recension av Du som välte pinnen av Pontus Lundkvist (Galago 2014)

Igår recenserade jag Kunskapens frukt av Liv Strömquist. Pontus Lundkvist är också en politisk serietecknare till vänster, men med en helt annan stil. Liv Strömquists serier innehåller ofta mycket fakta, och kritiserar direkt och uttryckligen makthavare och företelser. Pontus Lundkvist är betydligt mera abstrakt och absurd. Många av hans serier tar sin utgångspunkt i någon aktuell företelse, ofta någonting som debatteras eller hävdas, vad det kunde ha varit istället för en tårta, förklaringar till nazistiska uttryck eller fenomentet att basera argument på hur människor ska uppträda på hur det går till i naturen etc. – och vrider till det i en bisarr riktning. Både feministhatare och rasister får mer än en släng av sleven. Bland de få serierna i Du som välte pinnen som angriper någon specifik person är när Janbjörk Lund – från borgarna, där han har hand om skolfrågor – kommer till en klass och förklarar hur viktigt det är med mobbning för att hålla konsumtionen och därmed ekonomins hjul rullande. Det blir både synnerligen elakt och enormt roligt. Som så mycket annat i Du som välte pinnen. Mestadels väldigt, väldigt rolig, och med udden oftast vänd mot reaktionärer. Så om du råkar gilla sådant bör du givetvis läsa den här.

Jens-Hugo Nyberg

Så här effektivt röjer Pontus Lundkvist undan "argument" om naturen för att bedöma mänskligt beteende

Så här effektivt röjer Pontus Lundkvist undan “argument” om naturen för att bedöma mänskligt beteende