Intervju med aktivist från den tyska kampanjen för insamling av pengar för vapen åt YPG: ”Positivt och entusiastiskt mottagande från hela Europa”

De insamlade pengarna ska gå till mera vapen till heroiska kämpar som dessa

De insamlade pengarna ska gå till mera vapen till heroiska kämpar som dessa

Nyligen lanserades en kampanj i Tyskland med syftet att samla in pengar för vapen åt Rojavas kamp mot det fascistiska IS. Kampanjen startades av de två vänstergrupperna NAO – Nya Antikapitalistiska Organisationen och ARAB – Antifascistisk Revolutionär Aktion Berlin. NAO var från början en koalition mellan grupper med trotskistisk bakgrund samt den kurdisk-turkiska gruppen SYKP. Numera kan även individer lösa medlemskap och många av NAO:s medlemmar har ingen bakgrund i någon av de organisationer som ursprungligen bildade NAO. ARAB är en autonom gruppering.

Arbetarmakt, vars tyska systerorganisation Gruppe Arbeitermacht deltar i NAO, intervjuade via mejl Svenja Spunck från NAO om kampanjen. Hon är 20 år och aktiv i Berlin.

Anders Johansson

1. Varför beslutade ni er för att starta kampanjen för pengar till vapen åt YPG?

Fascisterna från den så kallade Islamiska Staten intensifierade sina massakrer i Mellanöstern för några månader sedan. Flera tusen människor har redan dödats. Vare sig Iraks centralregering eller Peshmerga, de trupper som tillhör Barzaniklanen, hade vilja eller kapacitet att stoppa IS. Demokratiska enhetspartiets – PYD:s – armé, Folkets självförsvarsenheter – YPG/YPJ, har i samarbete med PKK varit de enda som egentligen kunde hjälpa yezidierna att fly. Just nu så vill IS eliminera de oberoende områden i Syrien som styrs av Kurderna och som är kända under namnet Rojava. Det som utmärker de här oberoende områdena är deras självstyre och de lika rättigheterna för människor oavsett deras uppfattningar, religion, etnicitet eller kön. Därför är de troligen den mest progressiva kraften i regionen. De imperialistiska staterna är vill inte försvara det här området och dess folk. Turkiet, som är allierade med imperialisterna, har stängt sina gränser för folk som vill hjälpa Rojava och nästan inga vapen alls når YPG:s och YPJ:s styrkor. Vi, som revolutionärer och internationalister, beslutade oss för att stödja Rojavas miliser med förhoppningen att slakten av en hel befolkning ska kunna stoppas. Men vi vet förstås att det här bara handlar om ett litet bidrag till kampen mot fascisterna och att det är nödvändigt att organisera en kamp mot det imperialistiska system som orsakade deras framväxt.

2. Vilka är de inblandade organisationerna?

Kampanjen startades förra veckan av NAO och ARAB. De senaste dagarna har flera grupper från varje del av vänstern erbjudit sitt stöd åt kampanjen. Frågor om hur man ska kunna ge ett bidrag kommer in var tionde minut. Det är inte lätt att behålla översikten och vi är överväldigade av den positiva responsen för det här projektet. På måndag den 13/10 ska vi lansera kampanjen officiellt genom en presskonferens. Fram till nu har vi bara spridit den genom Facebook. Nästa vecka ska vi samla alla resurser för att bredda kampanjen och dra in alla våra sympatisörer i arbetet. Vi har begränsade resurser men den oväntade succén för kampanjen och hur viktig den här frågan är motiverar oss till 150 procent att arbeta för den.

3. Hur ser mottagandet ut rent allmänt?

Vi får ett positivt och entusiastiskt mottagande från hela Europa, inte bara från politiska grupper av olika storlek, utan också från individer som säger att den här kampanjen är ett stort sett framåt och är precis vad som behövs. Vi beklagar att den etablerade vänstern i form av reformistiska partier och fackföreningar har varit distanserade hittills. Vi uppmanar alla som ser sig själva som progressiva, som internationalister och socialister, att stödja den här kampanjen och att stå emot det imperialistiska och fascistiska hotet mot Mellanöstern.

4. Hur mycket pengar har ni dragit in än så länge?

De senaste fem dagarna har vi dragit in 23 000 euro.

5. Hur drar ni in pengar?

Vi startade som sagt kampanjen på Facebook och har spridit uppropet och bankkontot framförallt där. Vi har också tryckt affischer, klistermärken och flygblad som vi har distribuerat. Det är många i Tyskland som ber om material. Vi försöker att skicka det till dem så fort som möjligt. Det finns också personer och grupper som inte vill skicka oss pengar från sina bankkonton utan som i stället ger oss pengar direkt i handen under demonstrationer eller andra aktiviteter. I torsdags organiserade vi en ett möte med en ögonvittnesrapport från Rojava. Mer än 300 människor fanns i publiken och vi drog in 900 euro.

6. Finns det några juridiska bekymmer i Tyskland när det gäller frågan om att samla in pengar till YPG?

Varför skulle det finnas juridiska bekymmer i att samla in pengar till en laglig organisation? PYD är inte en förbjuden organisation i Tyskland så det är helt och hållet lagligt att samla in pengar åt dem.

7. Kommer ni att försöka sprida kampanjen internationellt?

Det är inte en längre en fråga om att försöka. Vi har fått massor av donationer från olika länder, tex från Sverige, Norge och Österrike. Nya Antikapitalistiska Organisationen har också dragit till sig mer och mer internationell uppmärksamhet efter att den här kampanjen lanserades och vi ser till att komma i kontakt med varje tänkbar rörelse som vill stödja vår kampanj. Men återigen, vi kan inte organisera allting själva pga våra begränsade resurser. Vi är därför tacksamma för och beroende av alla egna självgående initiativ.

8. Vad har ni att säga till vänsterrörelserna och sympatisörer till Rojava i andra länder?

Anslut er till vår kampanj! Ta den till varje hörn av era miljöer för att stödja de kurdiska kamraternas kamp! Låt er inte skrämmas av nationalister, fascister och andra reaktionärer som försöker hålla oss tillbaka. Nu är tiden för internationell solidaritet, tiden för revolution har kommit!

Biji berxwedane Rojava!
Länge leve motståndet i Rojava!