Göteborg: Black Lives Matter

blm2

Omkring ett hundratal personer samlades lördagen 30 juli i Göteborg för att uttrycka sin solidaritet med Black Lives Matter-rörelsen i USA, som organiserat sig mot polisvåld och det amerikanska rättssystemets rasistiska angrepp mot svarta. Talarna uttryckte sin solidaritet med svarta i USA men betonade även hur rasism mot svarta är en del av Sveriges historia, och att svarta i Sverige även drabbas av afrofobi här. Det poängterades av en talare att svarta i Sverige lider av mer ohälsa än övriga befolkningen samt är särskilt utsatta för rasistiska hatbrott.

Även Rättvisepartiet socialisterna deltog i demonstrationen, och en talare från RS beskrev att kampen mot rasism nödvändigtvis är kopplad till kampen mot kapitalism. De övriga talarna betonade mest hur kampen mot afrofobisk rasism står på samma grund som kampen mot homofobi/transfobi och för andra rasifierade som utsätts för rasism och kvinnoförtryck. Således kan man som socialist göra bedömningen att RS närvaro var viktig för att synliggöra den fundamentalt ekonomiska grunden i förtrycket mot svarta, i synnerhet med Malcolm X-citatet “You can’t have capitalism without racism“, som bars som banderoll. Tyvärr märktes inga andra organisationer utöver RS och rörelsen Black Lives Matter själv tydligt vid demonstrationen, även om medlemmar och sympatisörer med andra organisationer deltog. Med tanke på den stora uppmärksamhet de senaste polisövergreppen i USA har fått i Sverige var det förvånande att inte fler organisationer mobiliserade stöd för denna demonstration.

En något uppseendeväckande iakttagelse var att det helt saknades polisiär närvaro vid demonstrationen trots att högerextremister mycket väl hade kunnat försöka statuera ett exempel mot rörelsen vid detta tillfälle. Ett flertal personer från bl a Liberala studenter och Liberala Ungdomsförbundet hade kritiserat demonstrationen vid dess Facebook-sida och gett uttryck för att BLM skulle vara en rasistisk rörelse. Något som exemplifierar den återkommande tendensen (regeln) att liberaler ställer sig på samma sida av barrikaderna som fascister.

Insänt av en arbetarkorrespondent

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *